Επαφές Minoan Group με επενδυτή για το μεγάλο τουριστικό έργο στη Σητεία

Επαφές Minoan Group με επενδυτή για το μεγάλο τουριστικό έργο στη Σητεία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προκαταρκτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή έχει εισέλθει η βρετανικών συμφερόντων Minoan Group, αναφορικά με την πώληση ποσοστού συμμετοχής στην προωθούμενη επένδυση με την επωνυμία «Ιτανος Γαία», στην περιοχή της Σητείας (Κάβο Σίδερο στον Ορμο Φανερωμένης) στην Κρήτη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του εισηγμένου στη χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου ομίλου, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται κινήσεις για τη μεγιστοποίηση της αξίας της εν λόγω επένδυσης. Μία από αυτές ήταν η ανάθεση εκπόνησης πρόσθετων, λεπτομερών αρχιτεκτονικών και συναφών μελετών για τη βέλτιστη μορφή της ανάπτυξης, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ολοκλήρωση της επένδυσης, με συνέπεια να αυξηθεί η συνολική της αξία.

Ασφαλώς, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα έχει ως αποτέλεσμα και την κεφαλαιακή τόνωση και χρηματοδότηση των σχετικών εργασιών. Συγχρόνως, ανακοινώθηκε και η πρόσληψη ειδικού συμβούλου με γνώση της ελληνικής αγοράς, προκειμένου να συνδράμει στη σχετική προσπάθεια. Στο πλαίσιο των κινήσεων της διοίκησης για την προετοιμασία της έναρξης της επένδυσης, θα πρέπει να αναμένεται και η σύναψη συμφωνίας με ξενοδοχειακό όμιλο για τη διαχείριση του σχετικού συγκροτήματος που θα αναπτυχθεί στην έκταση.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση των 268 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου περί fast track (από το 2012…) και απομένει πλέον μόνο η έκδοση της οικοδομικής άδειας, μετά και την απόρριψη από το ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2017, της τελευταίας προσφυγής που είχε γίνει για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που πολεοδομεί την έκταση των 25.000 στρεμμάτων. Η εν λόγω έκταση μισθώθηκε από τη Μinoan (τότε Loyalward) από την ιδιοκτήτρια Μονή Τοπλού, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων, η εν λόγω σύμβαση αναθεωρήθηκε. Σήμερα έχει διάρκεια 40+40 έτη.

1.200 θέσεις εργασίας

Σημειωτέον ότι η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Οπως αναφέρει η διοίκηση της Minoan: «Επιτέλους, η ελληνική αγορά ακινήτων εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, τόσο στην αγορά εξοχικής κατοικίας, όσο και στο σκέλος των τουριστικών υποδομών, όπου μια σειρά συμφωνιών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις τιμές που εξασφαλίζονται να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις προγενέστερες προσδοκίες μας». Πολύ σημαντική εξέλιξη κρίνεται και το ότι η επένδυση έχει πλέον συγκεντρώσει τη στήριξη και των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, όπως του εμπορικού συλλόγου και της Ενωσης Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή