Αντισημιτισμός και Κόρμπιν

Αντισημιτισμός και Κόρμπιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν βασιστούμε στα λόγια του ίδιου του Τζέρεμι Κόρμπιν, τότε επουδενί ο Βρετανός ηγέτης είναι αντισημίτης. Απλά ο Κόρμπιν έχει την κακή συνήθεια να εναγκαλίζεται αυτούς που δεν συμπαθούν τους Εβραίους. 

Ο Κόρμπιν αντιμετωπίζει δημόσιες διαμαρτυρίες και έντονες επικρίσεις, ξανά αυτή την εβδομάδα, επειδή όπως αποκαλύφθηκε, το 2012 είχε αμφισβητήσει την αφαίρεση μιας τοιχογραφίας του Κάλεν Οκερμαν, που μοιάζει σαν σκηνή βγαλμένη από τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Σήμερα λέει, χωρίς να μπορεί να πείσει, ότι λυπάται που δεν «κοίταξε από πιο κοντά την εικόνα». 

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέλος κάποιων ομάδων στο Facebook, μία εκ των οποίων αναφερόταν «σε αναρτήσεις για την οικογένεια τραπεζιτών Ρότσιλντ, τους Εβραίους που αφαιρούσαν ανθρώπινα όργανα και θεωρίες που συνέδεαν το Ισραήλ με το Ισλαμικό Κράτος». «Εάν είχα δει αντισημιτισμό», λέει ο Κόρμπιν, «θα τον αντιμετώπιζα αμέσως».

Δύο μηνύματα

Αυτό συνέβη ένα μήνα, περίπου, αφού ο Κόρμπιν ανήρτησε σχόλιο στο Facebook για την Παγκόσμια Ημέρα Ολοκαυτώματος, στο οποίο δεν περιλαμβανόταν καμία μνεία στους Εβραίους ή τον αντισημιτισμό. Επειτα από κατακραυγή, ο Κόρμπιν κοινοποίησε άλλο μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται στους «Εβραίους αδελφούς και αδελφές μας». Περίπου την ίδια περίοδο, ήλθε στην επιφάνεια έγγραφο του Εργατικού Κόμματος, που ζητούσε από τα μέλη του να απορρίψουν προσπάθεια να απαγορευτεί η Χεζμπολάχ στη Βρετανία. Το 2009, ο Κόρμπιν είχε περιγράψει τη λιβανέζικη τρομοκρατική ομάδα, όπως εξάλλου και την παλαιστινιακή τρομοκρατική Χαμάς, ως «φίλους». Επτά χρόνια αργότερα, εξήγησε ότι «απλά χρησιμοποιούσε μία περιεκτική γλώσσα που με καλύτερη γνώση δεν θα χρησιμοποιούσε».

Ο Κόρμπιν, επίσης, συναντήθηκε το 2009 με τον Ντιάμπ Αμπού Τζαχτζά, έναν Βελγο-λιβανέζο ακτιβιστή, του οποίου η Αραβική Ευρωπαϊκή Λέγκα είχε δημοσιεύσει σχέδιο με το οποίο αρνούνταν το Ολοκαύτωμα. Ο Κόρμπιν, αρχικά, αρνήθηκε τη συνάντηση με τον ακτιβιστή, αλλά μετά τη «θυμήθηκε» χάρη σε κοινή τους φωτογραφία. Ο Αμπού Τζαχτζά σημείωνε: «Δεν μπορώ να πω ότι ο Κόρμπιν είναι προσωπικός φίλος. Σίγουρα, όμως, είναι πολιτικός φίλος». Η είσοδος στη Βρετανία απαγορεύτηκε στον Αμπού Τζαχτζά. Επίσης, υπάρχει η διασύνδεση του Κόρμπιν με την ομάδα κατά του Ισραήλ «Deir Yassin remembered», που ιδρύθηκε από τον αρνητή του Ολοκαυτώματος, Πολ Αϊσεν. Αραγε, όλα αυτά κάνουν τον Κόρμπιν αντισημίτη; Οχι απαραιτήτως. Ο ίδιος το αρνείται μετά βδελυγμίας.  

Σήμερα, ο Κόρμπιν ζητεί συναντήσεις με Εβραίους ηγέτες, ενώ επισημαίνει ότι λυπάται «για τον πόνο που προξενήθηκε». Σημειώστε την παθητική φωνή. Την ίδια στιγμή, τα αντισημιτικά συμβάντα στη Βρετανία έφτασαν σε αριθμό-ρεκόρ την περασμένη χρονιά. Η άνοδος του Κόρμπιν μπορεί να μην είναι το αίτιο, αλλά σίγουρα είναι ένα σύμπτωμα. Χώρες που νοιάζονται για την ασφάλεια των Εβραίων, δεν αναδεικνύουν ως ηγέτες ανθρώπους που αδιαφορούν γι’ αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή