Υπερπτήσεις σε Παναγιά, Οινούσσες – Ανησυχία Αθήνας λόγω αποσταθεροποίησης στην περιοχή

Υπερπτήσεις σε Παναγιά, Οινούσσες – Ανησυχία Αθήνας λόγω αποσταθεροποίησης στην περιοχή

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες που καλείται να διαχειριστεί η Αθήνα αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα δύο τελευταία 24ωρα στη Ρω και στις Οινούσσες. Χθες, δύο τουρκικά F-4 έκαναν υπερπτήση στην Παναγιά που φιλοξενεί μια στρατιωτική φρουρά, αλλά και στις Οινούσσες που αποτελούν κατοικημένο νησί. Η κίνηση θεωρείται απάντηση για την αποτροπή της προσέγγισης τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω μέσω τροχιοδεικτικών πυρών, και συνοδεύτηκε από μπαράζ παραβιάσεων αλλά και από μία εικονική αερομαχία ανάμεσα σε F-16 στα νοτιοδυτικά της Χίου.

Ταυτόχρονα με τη διαχείριση μιας κατάστασης η οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, η Αθήνα πρέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δείξει ότι υπάρχουν και ορισμένα όρια σε όσα μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα στον χώρο της άμεσης κυριαρχίας της. Τα τροχιοδεικτικά στη Ρω, προσέθεταν κυβερνητικές πηγές, σκοπεύουν ακριβώς εκεί: στην επίδειξη αποφασιστικότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Πάνο Καμμένο σε ό,τι αφορά την κατάσταση σε καθημερινό επίπεδο, αν και είναι σαφές ότι ορισμένες πρωτοβουλίες δεν φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου άμεσα. Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ετοιμότητες παραμένουν υψηλές, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά το σύνολο των παραμεθόριων μονάδων, στον Eβρο και στα νησιά, βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης επιφυλακής.

Τον προβληματισμό του Μαξίμου για την προκλητικότητα της Τουρκίας εξέφρασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος. «Υπάρχει προφανώς ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση», είπε (ρ/σ 24/7) ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Συρία «περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα». Σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Καμμένου περί ενδεχομένου κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη «για 15 χρόνια», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επρόκειτο για «τρόπο του λέγειν», εκτιμώντας ότι «η τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο μάλλον έχει υπερβεί τα όρια, καθώς κάνω την εκτίμηση ότι θα μπορούσε το περιστατικό αυτό να έχει διευθετηθεί εντός ολίγων 24ώρων».

Προειδοποίηση Ακάρ

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ προειδοποιούσε ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει η επιθυμία για την τακτοποίηση των υφιστάμενων προβλημάτων στο Αιγαίο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, και καταβάλλεται κάθε είδους προσπάθεια, με καλή θέληση, για τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Μαζί με αυτό, δεν πρόκειται να επιτραπεί σε καμία περίπτωση κανένα τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτόν τον λόγο λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα με αποφασιστικότητα. Η λήψη αυτών των μέτρων θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με την ίδια αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Ακάρ, λίγες ώρες μετά το περιστατικό της Ρω. Ο κ. Ακάρ περιέγραψε το Αιγαίο ως «γαλάζια πατρίδα».

Παράλληλα, στον ελεγχόμενο από το προεδρικό παλάτι φιλοκυβερνητικό Τύπο και, συγκεκριμένα, στη «Γενί Σαφάκ», εμφανίστηκαν σενάρια «προβοκάτσιας» που θα οδηγήσει την Τουρκία να χτυπήσει κάποιο ελληνικό σκάφος στο Αιγαίο, ώστε η Αγκυρα να στοχοποιηθεί στη συνέχεια από τους συμμάχους. Εν προκειμένω, ο αρχισυντάκτης της «Γενί Σαφάκ» Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, σε άρθρο του με τίτλο «Αν χτυπηθεί ένα ελληνικό σκάφος μετά το ρωσικό αεροσκάφος», τονίζει ότι σε περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, θα δημιουργηθεί ένα μέτωπο της Δύσης εναντίον της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή