Μείωση εισφορών ζητούν ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο

Μείωση εισφορών ζητούν ΤΕΕ και Οικονομικό Επιμελητήριο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά της εν αναμονή απόφασης του ΣτΕ για το μέλλον των εισφορών των αυτοτελώς απασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών, ετοιμάζονται πυρετωδώς τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα ειδοποιητήρια για τους περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς δεν θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των συμψηφισμών των εισφορών του 2017. Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν από τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον εισφορές. Και συγκεκριμένα, την 1η από τις συνολικά 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017.

Ο φόβος που κυριαρχεί είναι μήπως υπό το βάρος των πληροφοριών που θέλουν το ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη για τις εισφορές των μη μισθωτών, οι ασφαλισμένοι κηρύξουν στον ΕΦΚΑ μια άτυπη στάση πληρωμών, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους ασφαλισμένους – μέλη της να συνεχίσουν τις πληρωμές των τρεχουσών εισφορών.

Αλλά και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφού επεσήμανε ότι το ΣτΕ δεν έχει ακόμη επίσημα διατυπώσει την απόφασή του, άνοιξε εκ νέου το παράθυρο για διορθωτικές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από το 2019. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι εφόσον τα οικονομικά του ΕΦΚΑ συνεχίσουν τη θετική τους πορεία και τα πλεονάσματα σταθεροποιηθούν, θα μπορέσει το υπουργείο να επανεξετάσει τα ποσά των επιβαρύνσεων, σε εισοδήματα μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ, ώστε να μην περιορίζεται η οικονομική τους ελευθερία με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Υπέρ μιας άμεσης, ρεαλιστικής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για το ασφαλιστικό, τάχθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, με αφορμή τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ. Αφού επισημαίνει πως οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο για την αδικία της κατάργησης του βιώσιμου ασφαλιστικού ταμείου τους όσο και για το παράλογο –και όπως φαίνεται παράνομο– ύψος των εισφορών του νέου ασφαλιστικού συστήματος, προτείνει μια λύση, που θα στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού πυλώνα, τη συνέχεια του τομέα υγείας και πρόνοιας, με όρους αξιοπρέπειας των ασφαλισμένων και στη θεσμοθέτηση πλαφόν στο σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων ώστε το κράτος να μη δημεύει το εισόδημα των μηχανικών και των επιστημόνων της χώρας. Αλλά και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ ενός νέου συστήματος που οι εισφορές θα υπολογίζονται με έναν μεικτό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη και τα χρόνια ασφάλισης και το εισόδημα. Το σύνολο των φόρων και εισφορών που θα καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, περίπου 50%.

Την πρόθεση της Ν.Δ. να μειώσει δραστικά τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών επανέλαβε και ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, με στόχο ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή