Κύθνος: Με βιολιά και με λαούτα

Κύθνος: Με βιολιά και με λαούτα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ

Γιατί τα Θερμιά (όπως ονομάζουν οι Κυθνιώτες το νησί τους λόγω των θερμών πηγών στον όρμο των Λουτρών) είναι ένα από τα πιο πράσινα κυκλαδονήσια και η άνοιξη ιδανική περίοδος για να τα γνωρίσει κανείς. Την Πρωτομαγιά η Κύθνος είναι στα καλύτερά της. Οι Θερμιώτισσες φτιάχνουν στεφάνια και όλο το νησί τραγουδάει με βιολιά και λαούτα («ήρθε ο Μάης, μάτια μου, ήρθε το καλοκαίρι, ήρθε ο καιρός, πουλάκι μου, που θα γενούμε ταίρι»), στον οικισμό της Δρυοπίδας την παραμονή και στο λιμάνι του Μέριχα ανήμερα. 

ΠΟΥ ΘΑ «ΠΙΑΣΟΥΜΕ» ΤΟΝ ΜΑΗ

Στα μονοπάτια του νησιού. Με την πεζοπορία μπορεί να γνωρίσει κανείς τις ιδιαιτερότητες ενός τόπου και η άνοιξη ενδείκνυται για περπάτημα. Από τον Μέριχα και τη Χώρα (ή Μεσσαριά) μέχρι τη Δρυοπίδα, τα μεταλλεία του Κακόβολου, το Κάστρο της Ωριάς και τη διάσημη παραλία της Κολώνας, όπου μια γλώσσα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στα δύο, η Κύθνος είναι γεμάτη μονοπάτια. Οι εκδόσεις Terrain (terrainmaps.gr) εξέδωσαν προ τριετίας έντυπο πεζοπορικό χάρτη επιλέγοντας τις 13 καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές του νησιού. Προτού ξεκινήσετε τη βόλτα σας, ενημερωθείτε από τους ντόπιους για την κατάσταση του μονοπατιού που επιλέξατε και σιγουρευτείτε ότι το επίπεδο δυσκολίας της συγκεκριμένης διαδρομής είναι αντίστοιχο της εμπειρίας σας.  

ΠΟΙΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ

Δεν νοείται επίσκεψη στην Κύθνο χωρίς σφουγκάτα, ένα είδος τυροκροκέτας που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό θερμιώτικο πιάτο. Δοκιμάστε επίσης καππαροσαλάτα, ταραχτό (ντόπια στραπατσάδα), τυροπιτάρια, κατσικάκι κοκκινιστό, γλυκό καρυδάκι και, από αλκοολούχα, σούμα (ρακή).   

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ

Στο Στέκι του Ντέτζη στη Χώρα (τηλ. 22810-31204), στο Αρχιπέλαγος στην Παναγία Κανάλα (τηλ. 22810-32380) και στον Μήλα στον Άγιο Δημήτριο (τηλ. 6945-825813). Για αρωματικά λικέρ και χειροποίητα γλυκά περάστε από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Τραταμέντο (τηλ. 22810-31638), στη Χώρα.  

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

•Στο Porto Klaras Studios and Apartments (Λουτρά, τηλ. 22810-31276) που έχει δίκλινα δωμάτια, studios ή διαμερίσματα. Από 60 ευρώ.

•Στο Kythnos Bay Hotel (Λουτρά, τηλ. 22810-31218) που έχει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με θέα σε βουνό ή θάλασσα και δυνατότητα προσθήκης παρκοκρέβατου για παιδιά. Από 60 ευρώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ

Από Λαύριο υπάρχουν διάφορα δρομολόγια, με τη διάρκεια και το κόστος να διαφέρουν ελαφρώς (ενδεικτικά, το ταξίδι διαρκεί 1½-2½ ώρες και κοστίζει περίπου 16 ευρώ). Από Πειραιά το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες και κοστίζει 25 ευρώ η απλή μετάβαση.   

ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Γενικά η Κύθνος είναι νησί που ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές, δεδομένου ότι δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την Αθήνα και είναι ένας προορισμός σχετικά ήπιων τόνων.

Ένα μέρος που συνήθως αρέσει σε μικρούς και μεγάλους είναι το πευκόδασος της Παναγίας Κανάλας (προστάτιδας του νησιού), που απέχει 11 χλμ. από τον Μέριχα.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή