Αντιμεταναστευτικό κλίμα σε ουγγρικά ΜΜΕ

Αντιμεταναστευτικό κλίμα σε ουγγρικά ΜΜΕ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Κεντρικό ρόλο στην επανεκλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν διαδραμάτισε το κρατικά επιχορηγούμενο τηλεοπτικό δίκτυο MTVA.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, στελέχη του τηλεοπτικού δικτύου προέβαλαν φιλοκυβερνητικά μηνύματα, ακόμη και ψευδείς ειδήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο.

Δημοσιογράφοι του MTVA περιγράφουν πως η διεύθυνση τους πίεζε να εστιάζουν σε θέματα με ξενοφοβικό περιεχόμενο, συνδέοντας τους πρόσφυγες με την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Ακόμη και την παραμονή των εκλογών, το δίκτυο παρουσίασε την επίθεση με αυτοκίνητο στο Μούνστερ της Γερμανίας ως τρομοκρατική.

«Δημιουργήσαμε παβλοφικά αντανακλαστικά και κλίμα φόβου για κάθε μνεία κινδύνου, τρομοκρατίας, μετανάστευσης, προσφύγων, αντιπολίτευσης, Τζορτζ Σόρος και Βρυξελλών. Η ανεκτικότητα αντιμετωπιζόταν επικριτικά, ενώ τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα παρουσιάζονταν ως η μόνη ορθή αντίδραση», λέει δημοσιογράφος του δικτύου.

Την ίδια στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση του κόμματος Φιντέζ αγνοούν συστηματικά τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς. Από την πλευρά της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Magyar Nemzet, μία από τις λίγες που εστίαζε σε κυβερνητικά σκάνδαλα, διέκοψε αυτή την εβδομάδα την κυκλοφορία της, μετά την απόφαση του επιχειρηματία ιδιοκτήτη της να πάψει τη χρηματοδότηση του φύλλου.

«Πράκτορες» του Σόρος

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο δημοσίευε κατάλογο 24 «πρακτόρων» του Τζορτζ Σόρος, μεταξύ των οποίων ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί, επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι με ειδικότητα στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή