Συρία: Eριξαν πυραύλους, αναζητούν πολιτική

Συρία: Eριξαν πυραύλους, αναζητούν πολιτική

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η περιορισμένη στρατιωτική επίθεση του Σαββάτου δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό στον συριακό συσχετισμό δυνάμεων, που παραμένει συντριπτικός υπέρ του καθεστώτος Ασαντ, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προβληματίζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι τρεις σύμμαχοι εξαπέλυσαν 105 πυραύλους εναντίον κέντρων του συριακού χημικού οπλοστασίου, κοντά στη Δαμασκό και τη Χομς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βιάστηκε να πανηγυρίσει στο Twitter ότι «η αποστολή εξετελέσθη», όπως είχε κάνει και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος μετά την κατάληψη της Βαγδάτης. Ωστόσο το Πεντάγωνο έσπευσε να τον διορθώσει, διευκρινίζοντας ότι η Δαμασκός διατηρεί μέρος του χημικού της οπλοστασίου, γεγονός που αφήνει ανοιχτό, τουλάχιστον θεωρητικά, το ενδεχόμενο νέων, μελλοντικών πληγμάτων. Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, όταν δήλωνε ότι η χώρα της «έχει κλειδώσει τους στόχους και παραμένει οπλισμένη».

Την Κυριακή το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, στη διάρκεια δίωρης τηλεοπτικής συνέντευξής του, ότι ήταν εκείνος που κατάφερε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη μακροπρόθεσμης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία. Ομως, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει την απόσυρση των δυνάμεών της από τη Συρία, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Στο Λονδίνο, η Τερέζα Μέι υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της χώρας της στην επίθεση κατά της Συρίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της επιχείρησης και καυτηρίασε το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της χώρας απέφυγε να ζητήσει το πράσινο φως του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή