Φόβοι Γαλλίας – ΗΠΑ για παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων της επίθεσης με χημικά στη Ντούμα

Φόβοι Γαλλίας – ΗΠΑ για παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων της επίθεσης με χημικά στη Ντούμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «πολύ πιθανό» χαρακτήρισε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών το ενδεχόμενο να «έχουν εξαφανιστεί» οι αποδείξεις της φερόμενης χημικής επίθεσης στο έδαφος της Ντούμα, της Ανατολικής Γούτας. Πρόκειται για μια δήλωση που έρχεται να δώσει συνέχεια στις ανησυχίες και τους υπαινιγμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει επισκεφθεί την συριακή πόλη και να έχει παραποποιήσει στοιχεία. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου, έρχεται να αμφισβητήσει την προγενέστερη ενημέρωση από την πλευρά της Ρωσίας ότι σήμερα δόθηκε άδεια στη διεθνή ομάδα ερευνητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να επισκεφθεί στην επίμαχη περιοχή, ώστε να συλλέξει στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στο να αποδειχθεί ότι η επίθεση με χημικά όπλα. 

«Μέχρι και σήμερα, η Ρωσία και η Συρία αρνούνται να δώσουν πρόσβαση στους ερευνητές στο σημείο της επίθεσης», τόνισε σε σχετική του ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αποδείξεις και τα απαραίτητα στοιχεία να εξαφανιστούν από την περιοχή», αναφέρεται από το υπουργείο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν όντως  δόθηκε σήμερα το «πράσινο φως» στους ερευνητές του OPCW, μέχρι να φτάσουν στη Ντούμα, θα έχουν περάσει 11 μέρες από την επίθεση – η οποία σημειώθηκε στις 7 Απριλίου – και είχε ως αποτέλεσμα τις πυραυλικές επιθέσεις από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά κυβερνητικών στόχων της Συρίας, μια εβδομάδα αργότερα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι οι ερευνητές έχουν φτάσει στη Συρία από το περασμένο Σάββατο αλλά δεν τους είχε επιτραπεί η επίσκεψη στο σημείο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι «ήταν απαραίτητο να δοθεί πλήρης πρόσβαση στο σημείο για τους διεθνείς ερευνητές».

Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά 


Διαβάστε ακόμη:

– Επετράπη η είσοδος ερευνητών για χημικά στη Ντούμα 11 μέρες μετά την επίθεση

Συρία: Eριξαν πυραύλους, αναζητούν πολιτική

Ταγιάνι: «Δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη» η επίθεση με χημικά στη Συρία 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή