Αγκυρα προς Ε.Ε.: Τα Ιμια είναι δικά μας

Αγκυρα προς Ε.Ε.: Τα Ιμια είναι δικά μας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», ενώ «η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπήρξε και πάλι απρόθυμη να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να τηρήσει μια αντικειμενική και ισορροπημένη στάση», αναφέροντας ότι «η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».

Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής: «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση των σχετικών απειλών για την ασφάλεια και του νομικού πλαισίου των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Αναφορικά με τα Ίμια, οι Τούρκοι σημειώνουν: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του "Kardak" και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».

Παράλληλα, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου στα αγγλικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή