Η Αγκυρα επιμένει στην ένταση

Η Αγκυρα επιμένει στην ένταση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταση σε υψηλά επίπεδα διατηρεί η Αγκυρα, όπως φάνηκε και χθες, μέσω της δι’ ασυρμάτου παρενόχλησης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, το οποίο μετέφερε το απόγευμα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη από τη Ρω στη Ρόδο. Από το πρωί, όταν ο πρωθυπουργός μετέβη στο Καστελλόριζο, στην περιοχή υπήρχε παρουσία τουρκικών F-16, τα οποία αναχαιτίστηκαν επανειλημμένως από ελληνικά μαχητικά, που, προφανώς, βρίσκονταν σε επιφυλακή λόγω της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Δύο από τις αναχαιτίσεις κατέληξαν, μάλιστα, σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16. Στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση καθώς, πέρα από την παρενόχληση του ελικοπτέρου, παρατηρείται με ανησυχία αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας. Στην τουρκική ακτή απέναντι από τα Ιμια, από την Κυριακή έχουν συγκεντρωθεί πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και του πολεμικού ναυτικού της γείτονος με ελικόπτερα, αλλά και μονάδες ειδικών δυνάμεων με ταχύπλοα. Τέλος, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπ. Μποζντάγ υποστήριξε πως «ύψωσαν την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα και εμείς την κατεβάσαμε», ενώ πρόσθεσε πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Το περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου με τον κ. Τσίπρα καταγράφηκε το απόγευμα όταν, κατά πάγια τακτική, το πλήρωμα ενημερώθηκε από τους Τούρκους ότι το Σινούκ του Στρατού Ξηράς πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκαν και οι δύο εμπλοκές ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, σε ύψος 27.000 ποδιών από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό στα 1.500 – 2.000 πόδια. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας απέστειλε μήνυμα προς την Τουρκία για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Παράλληλα, η Αθήνα επιμένει στη γραμμή διάψευσης του γεγονότος το οποίο επικαλείται η Αγκυρα από τη Δευτέρα, περί υποστολής ελληνικής σημαίας που τοποθέτησαν πολίτες στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος. Μάλιστα χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φ. Κουβέλης συνέδεσε άμεσα το τουρκικό επικοινωνιακό μπαράζ με όσα συνέβησαν προ εννέα ημερών στη Ρω. Ο κ. Κουβέλης είπε (Θέμα 104,6) ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό υποστολής της σημαίας από την τουρκική ακτοφυλακή ή τις ειδικές δυνάμεις στη νησίδα. Και πρόσθεσε ότι «είχαμε το περιστατικό της Ρω, όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο εξεδίωξε το συγκεκριμένο ελικόπτερο που έκανε νυχτερινή υπερπτήση πάνω από το νησί της Ρω. Ισως να ήθελαν με την “είδηση” αυτή να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικό γι’ αυτούς».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε χθες σε «υπερπτήση» του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω, σε αντίθεση με την αρχική εκδοχή του Μαξίμου. Της συνέντευξης του κ. Κουβέλη προηγήθηκε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η οποία ανέφερε ότι η Αγκυρα είχε ειδοποιήσει την Αθήνα ήδη από το Σάββατο για την ελληνική σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο, ζητώντας την αφαίρεσή της. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η σημαία δεν αφαιρέθηκε από την Αθήνα, κάτι που οδήγησε την Αγκυρα να προχωρήσει σε δικές της ενέργειες. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν χθες σε διαμαρτυρία με πλακάτ, για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή