Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Κατακαημένη αλληγορία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣTAΣEIΣ

Η βαλίτσα που έχει γραμμένο πάνω της το σύνθημα για τη Βουλή που «πρέπει να καεί, να καεί» έχει κάνει ήδη μεγάλο ταξίδι. Οι βιαστικοί ή οι πονηροί της πολιτικής και της δημοσιογραφίας χρεώνουν το σύνθημα αποκλειστικά στους «Αγανακτισμένους» του 2011, επί Γ. Α. Παπανδρέου. Και μάλιστα το καταλογίζουν συλλήβδην στην πάνω και την κάτω πλατεία, όπως ορίζονταν τότε, που ήταν σαφώς διαφορετικές. Το «να καεί, να καεί» το φώναζαν (και δεν το εννοούσαν αλληγορικά, αλλά το ονειρεύονταν πραγματωμένο) οι πούροι Ελληνες της πάνω πλατείας, ποικίλοι ακροδεξιοί που επικάλυπταν την προέλευσή τους με τίτλους παραλλαγής. Γι’ αυτούς (όπως και για τους χρυσαυγίτες) η Βουλή είναι γεμάτη προδότες του ελληνισμού, οπότε η πυρπόλησή της θα δράσει σαν δύναμη καθαρτήρια. Περίπου σαν την πυρά της Ιερής Εξέτασης ή τις φωτιές του χιτλερισμού.

Οπως η Χ.Α. πήρε το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» από το ΠΑΣΟΚ και του φόρεσε μαύρη στολή, έτσι οι ακροδεξιοί εν γένει πήραν το σύνθημα για το κάψιμο της Βουλής από τους αναρχικούς, που το εκτόξευσαν πρώτοι στα χρόνια της μεταπολίτευσης, και το προσάρμοσαν στις ορέξεις τους. Στην ορολογία των αναρχικών δεν υπάρχει λήμμα «προδοσία» με εθνικό νόημα· στα ιδεολογικά συμφραζόμενά τους η λέξη «πατρίδα» δεν έχει θετικό πρόσημο. Το σύνθημα λοιπόν στη βαλίτσα μένει ίδιο, το περιεχόμενό της όμως διαφέρει. Τη βαλίτσα αυτή τη σήκωσε το 2009, προ «Αγανακτισμένων», ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, νυν βουλευτής του «Ποταμιού» και τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Καλεσμένος στους τηλεοπτικούς «Πρωταγωνιστές» του κ. Σταύρου Θεοδωράκη –που τότε ήταν ακόμα δημοσιογράφος και δεν είχε ακούσει τη μυστική φωνή της πολιτικής–, είχε πει το σύνθημα «να καεί, να καεί», με φόντο μάλιστα τη Βουλή. «Εγώ το είπα στις δοκιμές ήχου της εκπομπής, δεν έπρεπε να παίξει στον αέρα», έψεξε τον κ. Θεοδωράκη ο κ. Ψαριανός, που χρωστάει πάντως στην αθυροστομία του τη βουλευτική του ιδιότητα.

Προ ημερών, το σύνθημα το φώναξε με τους παοκτσήδες, σαν αντιαθηνοκεντρικός συνωμοσιολάγνος κι αυτός, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς. Επέμεινε μάλιστα ότι το είπε αλληγορικά, όπως αλληγορικά είχε πει ότι δεν είδε να κρατάει όπλο ο κ. Σαββίδης στην Τούμπα. Ο,τι θέλει βλέπει κανείς. Και ο κ. Φωκάς βλέπει το πολιτικό του μέλλον (και το μέλλον του κόμματός του γενικά) εξαρτημένο από τις ορέξεις των παοκτσήδων. Τη φωναχτή «μαγκιά» του θα θυμούνται οι οπαδοί, όχι τη «συγγνώμη» που υποτονθόρυσε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ