Αιφνιδιαστική απόφαση Ερντογάν για εκλογές

Αιφνιδιαστική απόφαση Ερντογάν για εκλογές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, δηλαδή 17 μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υιοθετώντας σχετική πρόταση του ελάσσονος κυβερνητικού του εταίρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η αιφνιδιαστική στροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μέχρι χθες απέρριπτε κάθε παρέκκλιση από τις συνταγματικές προθεσμίες, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανεβούν ακόμη περισσότερο οι εθνικιστικοί τόνοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα, ρισκάροντας το πολιτικό του μέλλον στην –έστω απίθανη–περίπτωση εκλογικής ήττας.

Την Τρίτη, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 26 Αυγούστου. Ο 70χρονος αρχηγός των πρώην «Γκρίζων Λύκων», ο οποίος κατά τα φαινόμενα λειτούργησε ως «λαγός» του Ερντογάν, δεν είχε δώσει άλλο λόγο γι’ αυτή του την πρόταση πέρα από την εκτίμησή του ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο» τη σημερινή, ερμαφρόδιτη κατάσταση στο θεσμικό επίπεδο. Πριν από ένα χρόνο, το κυβερνών ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είχε κερδίσει με οριακή πλειοψηφία το δημοψήφισμα που θεσμοθέτησε το πέρασμα από το κοινοβουλευτικό στο ισχυρά προεδρικό σύστημα. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος δεν θα γίνει παρά μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές, την επίσπευση των οποίων ζήτησε ο Μπαχτσελί.

Χθες το πρωί, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε την πρόταση Μπαχτσελί σε συνεδρίαση της ηγεσίας του ΑΚΡ, που κράτησε 2,5 ώρες, και στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό των εθνικιστών στο προεδρικό μέγαρο. Ανακοινώνοντας την απόφασή του για πρόωρες εκλογές –δύο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προτείνει ο Μπαχτσελί– ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «αν και πρόεδρος και κυβέρνηση εργάζονται σε πνεύμα ενότητας, οι παθολογίες του παλιού συστήματος μας εμποδίζουν σε κάθε βήμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε τις πρόωρες εκλογές με τις σοβαρές εξελίξεις στα νότια σύνορα της χώρας. «Τόσο οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στη Συρία όσο και τα γεγονότα ιστορικής σημασίας στη Συρία και στο Ιράκ καθιστούν αναγκαίο για την Τουρκία να ξεπεράσει τις αβεβαιότητες (σχετικά με το πολιτικό της σύστημα) το συντομότερο δυνατό», τόνισε σχετικά. Στις δηλώσεις του δεν υπήρχε, πάντως, αναφορά στις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., ούτε και στην κατάσταση στο Αιγαίο.

Το ΜΗΡ θεωρείται βέβαιο ότι θα υποστηρίξει τον Ερντογάν στην προεδρική εκλογή και ότι θα κατέβει σε κοινές λίστες με το ΑΚΡ στις βουλευτικές, καθώς θεωρείται πολύ δύσκολο να περάσει το υψηλό όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%) σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου. Το κεμαλικό κόμμα CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλωσόρισε τις πρόωρες εκλογές, αλλά ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η οποία έχει επιβληθεί από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η ελεγχόμενη από το ΑΚΡ πλειοψηφία της Βουλής ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για ακόμη τρεις μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν υπό το σημερινό καθεστώς. Την ήττα του συνασπισμού ΑΚΡ-MHP στις εκλογές προέβλεψε ο αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σεζάι Τεμελί. Αν και το HDP αποτελεί την τρίτη δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο, οι ηγέτες του βρίσκονται στη φυλακή και αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι βασικός παράγων που οδήγησε τον Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές ήταν η ασταθής κατάσταση της οικονομίας. Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και η ασυγκράτητη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε μη δημοφιλή μέτρα σταθεροποίησης, κάτι που φαίνεται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απόφαση του Τούρκου προέδρου να επιταχύνει την αναμέτρηση. Με έμμεσο τρόπο, ο ίδιος ο Ερντογάν αναγνώρισε ότι η οικονομική αστάθεια έπαιξε ρόλο στην επιλογή του. «Σε μια περίοδο επιταχυνόμενων εξελίξεων στη Συρία και στη διάρκεια της οποίας οφείλουμε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, από τις μακροοικονομικές ισορροπίες μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το ζήτημα των εκλογών από την εθνική ατζέντα το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή