Σαφές μήνυμα από Μητσοτάκη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλή αναλογική ίσον ακυβερνησία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου ο εκλογικός νόμος τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση απειλεί τη σταθερότητα, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ισχύει ακόμα περισσότερο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι πολίτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με παραλυσία που θα αγγίζει σημαντικές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Τη δέσμευσή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να την επαναλάβει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, λίγες ώρες αφότου χθες το βράδυ συναντήθηκε με τους γαλάζιους δημάρχους οι οποίοι συμμετέχουν. Πριν από μερικές μέρες, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την απλή αναλογική «εργαλειοποιεί» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα προκειμένου να προκαλέσει χάος και να διασώσει τις εντυπώσεις για την επερχόμενη ήττα της. Διεμήνυσε, δε, δεδομένου ότι οι εκλογές για την Τ.Α. θα διεξαχθούν κατά την εκτίμηση της Πειραιώς μετά τις εθνικές εκλογές, άρα το φθινόπωρο του 2019, ότι αυτές δεν θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Θύμισε, παράλληλα, ότι οι εκλεγμένοι στην Τ.Α. είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών και αυτοί που επιλύουν άμεσα τοπικά προβλήματα, κοινώς είναι αυτοί που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η παρέμβαση δεν ήταν τυχαία, καθώς οι συζητήσεις στην Πειραιώς για τις αυτοδιοικητικές έχουν αρχίσει, όπως και το «σκανάρισμα» υποψηφίων που θα μπορούσαν να κάνουν τη θετική έκπληξη, χωρίς απαραίτητα να έχουν «γράψει» χιλιόμετρα στον κομματικό μηχανισμό. Aπό την Πειραιώς επαναλαμβάνεται ότι η Ν.Δ. δεν θα δώσει χρίσματα και ότι αναζητούνται προσωπικότητες που θα ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες «από κάτω προς τα πάνω», όπερ σημαίνει ότι η ταυτότητα κομματικού μέλους δεν αποτελεί και αυστηρό προαπαιτούμενο. Ωστόσο, η όποια συζήτηση περί χρισμάτων είναι πρόωρη, δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές απέχουν ενάμιση χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές, και, εφόσον η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση, ο σχεδιασμός θα διαφοροποιηθεί. «Μας ενδιαφέρουν άνθρωποι που θα παραγάγουν έργο», σημείωνε στέλεχος της Ν.Δ., ενώ χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία για χαλαρή ζύμωση σε κεντρικό ξενοδοχείο με τους γαλάζιους δημάρχους που βρίσκονται στην Αθήνα για το συνέδριο.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η χθεσινή τοποθέτηση της Ν.Δ. είχε διαφορετικό ύφος από προηγούμενες. Κι αυτό, διότι ο τομεάρχης Εξωτερικών δεν αρκέστηκε στις αιχμές προς την κυβέρνηση για τις ευθύνες που φέρει για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ούτε στην αυτονόητη επισήμανση ότι ο ισχυρισμός της Αγκυρας ότι τα Ιμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία «προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως απαράδεκτη πρόκληση». Ο Γ. Κουμουτσάκος προχώρησε και σε… οδηγίες προς την κυβέρνηση, καλώντας την να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων, να προχωρήσει σε ταυτόχρονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και στον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, καθώς και να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των ΥΠΕΞ σε όλες τις χώρες και των διεθνών οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας

Σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας αποκτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς χθες ανακοίνωσε την απόφασή του να εντάξει στο επιτελείο του τον πτέραρχο (Ι) ε.α. κ. Χρήστο Βαΐτση. Στόχος της ένταξης του κ. Βαΐτση στην ομάδα των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση του επιτελείου των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. στους τομείς Αμυνας και Εξωτερικών σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά θέματα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Βαΐτσης θα στελεχώσει την ομάδα των συμβούλων του προέδρου, εισφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις και τη μεγάλη πείρα του στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση της πάγιας πρότασης του προέδρου της Ν.Δ. για την ανάγκη σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο κ. Βαΐτσης ολοκλήρωσε το 2017 τη σταδιοδρομία του στην Πολεμική Αεροπορία με τον βαθμό του πτεράρχου, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας ως αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (2015-2017). Εχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων (Senior Officials Group) για την εκπόνηση της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής επιτροπής για τον καθορισμό και εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Confidence Building Measures) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Μετά την αποστρατεία του, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια, ενώ την παρούσα περίοδο συνεργάζεται, ως σύμβουλος, με την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή