Σε άγνωστο μέρος, φυλασσόμενος, ένας εκ των οκτώ

Σε άγνωστο μέρος, φυλασσόμενος, ένας εκ των οκτώ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλασσόμενο, άγνωστο μέρος θα διαμένει υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους και χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε τους όρους της παραμονής του στη χώρα μας, έως ότου αμετάκλητα κριθεί εάν η ελληνική πολιτεία θα χορηγήσει στους οκτώ άσυλο ή όχι.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κινείται πάνω στην τήρηση των κανόνων διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, πέραν της ελληνικής νομοθεσίας, και εκτιμάται εξαιρετικά ζυγισμένη και με λεπτές ισορροπίες, λόγω της σοβαρότητος της υπόθεσης, για την οποία η Αγκυρα επιδεικνύει μόνιμο ενδιαφέρον, επιμένοντας στην έκδοση των οκτώ παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την απόφαση, που αφορά πρωτίστως τον έναν από τους οκτώ, αλλά ουσιαστικά ασκεί επιρροή και στους άλλους επτά, ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπό καθεστώς απόλυτης επιτήρησης και σε μέρος άγνωστο θα διαμένει φυλασσόμενος, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα έως ότου κριθεί δικαστικά εάν θα του δοθεί άσυλο ή όχι.

Η απόφαση για το άσυλο θα απασχολήσει και πάλι το ΣτΕ στις 4 Μαΐου. Πρακτικά, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε χθες, ο εν λόγω αξιωματικός θα φύγει από το αστυνομικό τμήμα, όπου κρατείται με τους άλλους επτά στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας για το άσυλο, και θα διαμένει σε μέρος που η διοίκηση θα επιλέξει, φυλασσόμενος αυστηρά και επιτηρούμενος, ενώ η απόφαση διατάσσει τη διοίκηση «να εμφανίζεται ο εν λόγω καθημερινά στο Α.Τ. της περιοχής» που θα επιλεγεί ως χώρος διαμονής του.

Ενδεικτικά, το δικαστήριο «διατάσσει τη διοίκηση να μη χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα, να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβάλει την υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του». Οι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το δικαστήριο θα ανακαλέσει την απόφασή του. Στόχος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι πρωτίστως λόγοι επιτήρησής του, αλλά και προσωπικής του ασφάλειας.

Το σκεπτικό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκεπτικό της απόφασης, η οποία εκδόθηκε με πρόεδρο τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Δημ. Κυριόπουλο, καθώς γίνεται εκτενής αναφορά στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, στην υποχρέωσή της να τηρεί και να εφαρμόζει τόσο το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που επιβάλλουν συγκεκριμένες συμπεριφορές σε κράτη και άτομα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Το ανώτατο δικαστήριο, μάλιστα, ξεκαθαρίζει πως με βάση το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο η μεταχείριση που μπορεί να επιφυλαχθεί σε αιτούντα άσυλο, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως «εχθρική πράξη» από οποιαδήποτε χώρα, «δεν δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους». Σημειώνεται επίσης προς επίρρωσιν ότι από αρχαιοτάτων χρόνων η αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο υπήρξε πράξη φιλική και ανθρωπιστική και για τον λόγο αυτό στην απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί μνημονεύουν και απόσπασμα από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, όπου αναφέρεται ότι «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα». Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστικοί θεμελιώνουν την απόφασή τους στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο επικαλούμενοι τη δεσμευτικότητα των διεθνών συμφωνιών όπως εκείνη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Οι υπόλοιποι επτά

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση με δεδομένη τη σημασία της προδικάζει μελλοντική κρίση του δικαστηρίου και για τους άλλους επτά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, κάνοντας «δεκτή εν μέρει» την προσφυγή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αντέδρασε για τον έναν από τους οκτώ, προσφεύγοντας δικαστικά όταν η επιτροπή ασύλου τού χορήγησε άσυλο και τον άφησε ελεύθερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή