Νέα ένταση από την Αγκυρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξύτατη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ για αποφυλάκιση ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Οι Τούρκοι φθάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «καταφύγιο πραξικοπηματιών» και εξαπολύουν επίθεση στη ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό. Η Τουρκία αυξάνει ακόμη περισσότερο τη ρητορική ένταση, ευρισκόμενη πλέον και σε επίσημη προεκλογική περίοδο, με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισημοποιεί τη συνεργασία του για τις κάλπες με ακόμη έναν εθνικιστικό πολιτικό σχηματισμό, γεγονός το οποίο δείχνει και τη γενικότερη κατεύθυνση που αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, χθες οαναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε πλήρως την αποκάλυψη της «Κ» για άμεση παραχώρηση δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία προς το Πολεμικό Ναυτικό, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Κουβέλης παρέπεμψε, μάλιστα, στην πρόσφατη συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπου –όπως είπε– συμφωνήθηκε η παραχώρηση με leasing δύο φρεγατών. Ο κ. Κουβέλης ετάχθη, επίσης, υπέρ της προμήθειας δύο κορβετών τύπου Belh@rra στην επόμενη τετραετία, αλλά και της αναβάθμισης των αεροσκαφών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Θετικά υπέρ της μίσθωσης των φρεγατών τύπου FREMM διάκειται και η Ν.Δ., η οποία, ωστόσο, ζητεί να γίνουν γνωστοί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, ενώ επικρίνει τον κ. Τσίπρα για την αρνητική στάση που είχε επί τούτου προ πενταετίας.

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ασφαλές λιμάνι» για τους εχθρούς της Τουρκίας, αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ. Είναι «απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα» άνθρωποι που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. «Η Ελλάδα είναι γειτονική και φιλική μας χώρα. Σκεφτόμαστε ότι ο εχθρός μας πρέπει να είναι και εχθρός της Ελλάδας.

Ετσι πιστεύουμε ότι πρέπει να συμπεριφέρεται. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό οι εγκληματίες της οργάνωσης FETO άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό βλάπτει την καλή γειτονία και τη φιλία μας». Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημά του για έκδοση των οκτώ λέγοντας: «Ελπίζω ότι θα εκδώσει στη χώρα μας τα μέλη αυτής της οργάνωσης. Επαναλαμβάνουμε αυτή την έκκλησή μας. Δεν επιθυμούμε μια αρνητική επίδραση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας λόγω των μελών της οργάνωσης FETO».

Των δηλώσεων του κ. Γιλντιρίμ είχε προηγηθεί μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «έδειξε ότι δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα αναφορικά με έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και ότι για ακόμα μία φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».

Ο Ομέρ Τσελίκ

Επίθεση στην Ελλάδα, με αφορμή την απόφαση για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, έκανε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. «Είναι καθαρές οι προθέσεις της Ελλάδας η οποία προχωρεί σε προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνάς της, τη στιγμή που η Τουρκία δίνει σοβαρό αγώνα ενάντια στους τρομοκράτες με την επιχείρηση “Κλάδος ελαίας”», είπε ο κ. Τσελίκ.

Πάιατ υπέρ της ισχυρής Ελλάδας

Ως «ικανούς συνεργάτες που μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις στην περίπλοκη γειτονιά της Ελλάδας» αντιμετωπίζουν τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τους Ελληνες ομολόγους τους, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Κατά την ομιλία του, στο 6ο συνέδριο αεροπορικής ισχύος στη Σχολή Ικάρων, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενέστατα στο γεωπολιτικό περιβάλλον, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα χτυπήματα στη Συρία δεν ήταν παρά μόνο μια περιορισμένη απάντηση στην παράνομη και απαράδεκτη χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. «Η διπλωματική και στρατιωτική στάση των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας είναι απλή: Οσο πιο δυνατή είναι η Ελλάδα και πιο υγιής η οικονομία της, τόσο περισσότερο μπορεί η Ελλάδα να δράσει ως σταθεροποιητική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δίκτυο τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για διεύρυνσή του στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινές, πολυμερείς ασκήσεις, αλλά και στις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή