Παρέμβαση του Ισραήλ στην εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Παρέμβαση του Ισραήλ στην εκλογή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραίτηση απείλησαν τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν τέσσερις υπουργοί της κυβερνήσεώς του, εάν δεν διέγραφε από τον κατάλογο των προς εκλογήν Πατριαρχών τους έξι μητροπολίτες που διέγραψε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Αυτό τόνιζαν χθες καλά πληροφορημένες πηγές των Ιεροσολύμων, οι οποίες επεσήμαιναν ότι την τελευταία στιγμή απέφυγε την κυβερνητική κρίση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αποδεχόμενος το αίτημά τους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε μία τόσο σε βάθος «εκκαθάριση».

«Ξενοκινούμενοι»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως αιτιολογικό της στάσεώς τους, οι υπουργοί και άλλοι Ισραηλινοί παράγοντες ανέφεραν την ανάγκη να απαλλαγεί το Ισραήλ από «ξενοκινούμενους» ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι οποίοι ταυτοχρόνως δημιουργούσαν και διαφόρων μορφών προβλήματα στη χώρα. Συγκεκριμένα, επικαλέσθηκαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τα όσα έχουν καταγραφεί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ εις βάρος επισκόπων του Πατριαρχείου, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τους φόβους τους για ιδιαίτερους δεσμούς ορισμένων εξ αυτών με κυβερνήσεις άλλων κρατών, όπως για παράδειγμα της Ρωσίας. Με αυτό το σκεπτικό διαγράφηκαν οι μητροπολίτες Βόστρων, Ιεραπόλεως, Καπιτωλιάδος, Ιόππης, Κυριακουπόλεως και Πτολεμαΐδος. Η απόφαση της ισραηλινής κυβερνήσεως αναστάτωσε την Αγιοταφίτικη Αδελφότητα, αφού οι μητροπολίτες Ιεραπόλεως και Βόστρων μαζί με τον τοποτηρητή του θρόνου μητροπολίτη Πέτρας, θεωρούνται οι τρεις βασικοί διάδοχοι του αποθανόντος Διοδώρου.

Μετά την απόφαση του Ισραήλ για τη διαγραφή των έξι, οι Μητροπολίτες Βόστρων και Ιεραπόλεως να την αγνοήσουν, δηλαδή να μη λάβουν υπ’ όψιν τους την επιθυμία της ισραηλινής κυβερνήσεως και να προχωρήσουν στην εκλογή Πατριάρχου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι Παλαιστίνιοι, καθώς και η Ιορδανία, να μην έχουν διαγράψει ούτε έναν από τον κατάλογο των προς εκλογή μητροπολιτών και το Ισραήλ να δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για το οποίο νομοκανονικοί καθηγητές τονίζουν μάλιστα ότι είναι και παράνομο.

Ποιοι έμειναν

Οι τρεις «ομάδες», μετά την τελευταία εξέλιξη, διαμορφώνονται ως εξής: τον Μητροπολίτη Βόστρων, Τιμόθεο υποστηρίζουν οι μητροπολίτες Καισαρείας, Θαβωρίου, Τιβεριάδος και Πτολεμαΐδος, ενώ λέγεται ότι βρίσκονται πλησιέστερα σε αυτόν και οι μητροπολίτες Ιόππης και Γάζης. Τον Ιεραπόλεως, Ειρηναίο, υποδεικνύουν από την αρχή της διαδικασίας εκλογής οι μητροπολίτες Ασκάλωνος, Ναζαρέτ, Διοκαισαρείας και ο αρχιμανδρίτης Κελαδίων. Τέλος, ο τοποτηρητής του Θρόνου μητροπολίτης Πέτρας, Κορνήλιος έχει μαζί του τους ιεράρχες Αβίλλων, Ελευθερουπόλεως, Κωνσταντίνης και τον Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο.

Ηδη, δε, έχει αναπτυχθεί αφενός πεδίο διαβουλεύσεων μεταξύ των μητροπολιτών Βόστρων και Ιεραπόλεως σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκλεγεί ένας εκ των δύο Πατριάρχης, και αφετέρου έχουν αναπτυχθεί διπλωματικές συνεννοήσεις ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα από την εκλογή μεταξύ των τριών εγγυητριών χωρών Ιορδανίας, Ισραήλ και Παλαιστίνης καθώς και με την Ελλάδα. Εάν προχωρήσουν οι ομάδες των διαγραφέντων σε εκλογή Πατριάρχου, αγνοώντας την απόφαση του Ισραήλ, είναι άγνωστο τι προβλήματα θα δημιουργηθούν ακόμη και νομικής φύσεως και κανείς επίσης δε γνωρίζει πως θα αντιδράσει η «ομάδα» του Μητροπολίτη Πέτρας. Πάντως και χθες δεν συνήλθε επισήμως η Ιερά Σύνοδος, αλλά έγινε άτυπη συγκέντρωση με πολλές απουσίες, κάτι που δηλώνει τον σκεπτικισμό που επικρατεί, καθώς και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα. Αποφάσισαν δε να συνέλθουν επισήμως την προσεχή Δευτέρα.

Νίπτει τας χείρας το ΥΠΕΞ

Καμία ανάμειξη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρξε στην εκλογή του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Στη δήλωση αυτή θεώρησε σκόπιμο να προβεί χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Πάνος Μπεγλίτης, με αφορμή πληροφορίες από το Ισραήλ που ήθελαν την ελληνική πλευρά να έχει «κόψει» δύο επισκόπους από την «μάχη» της εκλογής. Οπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ «τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι και στην περίπτωση των Ιεροσολύμων, όπως και σε κάθε αντίστοιχη, ακολουθούν πολιτική αρχών και όχι προσώπων, καθώς μόνος και αποκλειστικός στόχος της χώρας μας είναι η διασφάλιση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του Πατριαρχείου, του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή