Μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ινδίας

Μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ινδίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία βαδίζει προς την κατάρρευση της ηθικής στην πολιτική της ζωή, όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες αναφορές στον βιασμό και τη δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού από μία ημινομαδική μουσουλμανική κοινότητα στο κρατίδιο Τζαμού. Οι πολιτικοί από το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα υπερασπίστηκαν τους άνδρες που κατηγορήθηκαν για το έγκλημα, πυροδοτώντας έντονη αντιπαράθεση για τον χαρακτήρα της χώρας.  Το παιδί απήχθη τον Ιανουάριο και φυλακίστηκε επί μία εβδομάδα σε έναν ναό, όπου ναρκώθηκε και βιάστηκε επανειλημμένως προτού τελικά δολοφονηθεί. Το σώμα του πετάχτηκε σε δάσος. Τότε το έγκλημα είχε μερικές αναφορές στον τοπικό Τύπο. Η οργή ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο στην ινδική εφημερίδα Express αποκάλυψε τις τρομακτικές λεπτομέρειες από το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι ένας από τους κατηγορουμένους, αστυνομικός, ζήτησε από τους συνεργούς του να αναβάλουν τη δολοφονία του παιδιού, έτσι ώστε να μπορέσει να το βιάσει άλλη μία φορά.  Ο εκφοβισμός των θρησκευτικών μειονοτήτων και η βία εναντίον τους έχουν αυξηθεί από την εποχή που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και το Κόμμα Μπαχατίγια Τζανάτα ήρθαν στην εξουσία το 2014. 

Να τους τρομάξουν

To οκτάχρονο κορίτσι ανήκε στη φυλή Μπακαργουάλ, τα μέλη της οποίας μετακινούνται με τα πρόβατα και τα άλογά τους ανάμεσα στα ορεινά βοσκοτόπια το καλοκαίρι και τις πεδιάδες του κρατιδίου Τζαμού τους χειμώνες. Υπάρχει ένταση με τους τοπικούς ινδουιστές σχετικά με το δικαίωμα βόσκησης των ζώων. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κίνητρο του προμελετημένου εγκλήματος ήταν να κατατρομάξουν οι Μπακαργουάλ και να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Μία νέα ομάδα, που ονομάζεται Φόρουμ Ινδουιστικής Ενότητας, οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Χιλιάδες έλαβαν μέρος, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν την ινδική σημαία. Το κόμμα του Μόντι μοιράζεται την εξουσία με ένα τοπικό κόμμα στο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ. Δύο υπουργοί της περιφερειακής κυβέρνησης συμμετείχαν στη διαδήλωση υπέρ των κατηγορουμένων.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, Ινδοί διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κάποιες πόλεις αναγκάζοντας τον Μόντι τελικά να υποσχεθεί δικαιοσύνη.

Αντί όμως να ενώσει την Ινδία, το περιστατικό όξυνε τις θρησκευτικές, πολιτικές και ηθικές διαιρέσεις. Οι πολιτικοί που εμπλέκονται απομακρύνθηκαν μόνο μετά την τεράστια δημόσια κατακραυγή.

Η μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ινδίας αναμένεται να γίνει πιο βίαιη πριν από τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου. Το κόμμα του Μόντι προετοιμάζεται για την απέλπιδα, άσχημη μάχη και έχει μακρά ιστορία χρήσης της θρησκευτικής πόλωσης για εκλογικά κέρδη. Οι πολίτες της Ινδίας θα κληθούν να πολεμήσουν για μία ανεκτική, πλουραλιστική χώρα και να σταματήσουν τον εκφυλισμό της πολιτικής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή