ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ε.Ε. θέλει να απεξαρτηθεί εμπορικά από τις ΗΠΑ

Η Ενωση επισπεύδει την επικύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία, που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ευρωπαϊκή Ενωση και Μεξικό κατέληξαν το Σάββατο σε μια νέα συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία και για τις δύο πλευρές, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, διολισθαίνουν ολοένα και περισσότερο προς τον οικονομικό προστατευτισμό. Παράλληλα, η Ενωση επισπεύδει την επικύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου Ε.Ε.-Ιαπωνίας, που είχε υπογραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, στέλνοντας το σαφές μήνυμα στον Τραμπ ότι θα καταπολεμήσει τον προστατευτισμό, προωθώντας το ελεύθερο εμπόριο.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο κ. Τραμπ όταν ανέλαβε την εξουσία, στις αρχές του 2017, ήταν να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. (ΤΤΙΡ). Εκτοτε, η Ενωση (μαζί με την Κίνα) έχει μετατραπεί σε υπερασπιστή του ελευθέρου εμπορίου, έχοντας υπογράψει συμφωνίες με τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, και τώρα με το Μεξικό, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). «Με αυτήν τη συμφωνία, το Μεξικό συναντάει τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη στον ολοένα και μεγαλύτερο κατάλογο εταίρων που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Ε.Ε. για την υπεράσπιση του ανοικτού, δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες εμπορίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Για το Μεξικό, το οποίο μαζί με τον Καναδά έχουν εξαναγκαστεί από τον κ. Τραμπ να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA), η συμφωνία με την Ε.Ε. εντάσσεται στη στρατηγική μείωσης της εξάρτησής του από τις ΗΠΑ, όπου κατευθύνεται το 80% των εξαγωγών του. Με τη νέα συμφωνία, πρακτικά όλο το εμπόριο αγαθών με το Μεξικό θα είναι ελεύθερο από δασμούς, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών προϊόντων, όπως τα μεξικανικά κοτόπουλα και σπαράγγια και τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη νέα συμφωνία (που αποτελεί επικαιροποίηση της αρχικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί πριν από 21 χρόνια και αφορούσε σε μεγάλο βαθμό βιομηχανικά προϊόντα) προστίθενται αγροτικά προϊόντα, περισσότερες υπηρεσίες, επενδύσεις και κρατικές προμήθειες, αλλά και διατάξεις σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε μείωση των δασμών 20% που επιβάλλει σήμερα το Μεξικό σε τυριά, όπως η γκοργκοντσόλα, και θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού. Επίσης, θα επιτρέψει σε μεξικανικές εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για την ανάληψη κρατικών συμβολαίων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και σε ευρωπαϊκές εταιρείες να αναλάβουν την εκτέλεση συμβολαίων για το μεξικανικό δημόσιο. Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουαγιάρδο δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έφεραν εις πέρας την επικαιροποίηση της εμπορικής συμφωνίας τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ