Περιπλοκή με τις δύο φρεγάτες

Περιπλοκή με τις δύο φρεγάτες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές περιπλοκές παρουσιάζουν οι συζητήσεις Αθήνας και Παρισιού για την υπόθεση της μίσθωσης φρεγατών τύπου FREMM, έπειτα από τις εμφανείς αποστάσεις που έχει τηρήσει η Γαλλία από τις ανακοινώσεις της Αθήνας για τη ναυτική συνεργασία των δύο χωρών έως τον Αύγουστο. Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία αφορούν μια ευρεία γκάμα πιθανοτήτων ως προς τη ναυτική συνεργασία και δεν περιορίζονται στην πιθανή ενοικίαση των FREMM, που αποτελεί ένα μόνον από τα πολλά σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η αντιπολίτευση στηλιτεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αποδίδοντάς της ανικανότητα.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση όσων διημείφθησαν τις προηγούμενες ημέρες, στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σειρά σεναρίων για τη ναυτική συνεργασία των δύο χωρών. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν η παλιά υπόθεση του leasing δύο φρεγατών τύπου FREMM σε συνδυασμό με την αγορά (μετά πέντε χρόνια) νέας κατασκευής κορβετών τύπου Belh@rra. Αυτά τα σενάρια είχαν παραδοθεί γραπτώς από την ελληνική προς τη γαλλική πλευρά κατά την επίσκεψη του κ. Μακρόν στην Αθήνα, το περασμένο φθινόπωρο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πράγματι υφίσταται και γραπτό αίτημα από την Αθήνα προς το Παρίσι. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη και του πρεσβευτή της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί, ο δεύτερος ζήτησε αναλυτικό πλάνο των ελληνικών προτάσεων. Αυτή τη στιγμή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Ενα από τα προβλήματα της γενικότερης συζήτησης είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός που διαθέτει η Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα με την Αθήνα στην παρούσα φάση. Ενδειξη του προβληματισμού που υπάρχει για τον προϋπολογισμό είναι και η αδυναμία κατάρτισης τελικού πλάνου πληρωμών για την αναβάθμιση των F-16 που, κατά τα λοιπά, έχει συμφωνηθεί. Επίσης, το ζήτημα της ναυτικής συνεργασίας της Ελλάδας εμπεριέχει και αρκετά σοβαρή διπλωματική διάσταση, εκτός της Ελλάδος.

Διορθώσεις

Αναφερόμενος στις FREMM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά προέβη σε διορθώσεις και όσων είπε ο κ. Κουβέλης, λέγοντας ότι ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας «και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και φυσικά σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά». Από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι «είτε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τον κ. Μακρόν είτε ο κ. Κουβέλης, που τη γνωστοποίησε, κάπου χάθηκαν στη μετάφραση». Επιπλέον, η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για «παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και στην άμυνα της χώρας». Από τη Ν.Δ. διερωτώνται, επίσης, αν η κυβέρνηση «μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει –αν έχει συμφωνήσει κάτι– με τη Γαλλία;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε αν «θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ανεύθυνο πυροτέχνημα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή