Ανησυχία Βίτσα για προσφυγικό

Ανησυχία Βίτσα για προσφυγικό

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική παραδέχθηκε πως είναι η κατάσταση με την αύξηση ροών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ο κ. Δημ. Βίτσας, παρουσιάζοντας στοιχεία που καταδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της αύξησης –σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται λόγος για τετραπλασιασμό εισόδων εξ Ανατολών– όχι μόνο στα νησιά, αλλά πλέον και στον Εβρο. Παράλληλα, και έχοντας απέναντί του την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις στην ακολουθούμενη πολιτική, υποστήριξε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής –του οποίου προΐσταται– έχει δύο έτοιμα σχέδια δράσης, δεσμευόμενος να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενό τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ολα καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης νομοσχεδίου για ζητήματα παροχής ασύλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βίτσας, προκύπτει κατ’ αρχήν ότι έχουμε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σχεδόν τετραπλασιασμό εισόδων στη Μυτιλήνη (από 54 εισόδους ανά ημέρα το 2017, σήμερα το πρωί καταγράφηκαν 206 είσοδοι στο νησί). Γενικότερα στο σύνολο των νησιών, τον Απρίλιο καταγράφηκαν 2.168 είσοδοι προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, το πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους σημειώνονταν 66 τέτοιες είσοδοι ημερησίως, αλλά μετά τη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, που πραγματοποιήθηκε ως γνωστόν στις 26 Μαρτίου, και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός έχει ανέλθει στις 200 εισόδους ημερησίως.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι μεν ανησυχητική, αλλά πρόσθεσε ότι δεν τον τρομάζει. Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Εβρο, έκανε λόγο για είσοδο τον Απρίλιο 2.700 προσφύγων-μεταναστών, προσθέτοντας πως μόνο κατά το χθεσινό πρωινό είχαν περάσει κιόλας 340 άνθρωποι. Συγκεντρωτικά για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 7.000 είσοδοι από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ οι επιστροφές στην Τουρκία ήταν μόλις 112.

«Αυτά για να έχετε μια εικόνα ότι πλέον έχουμε μια τάση αυξητική. Δεν με τρομάζει, με ανησυχεί. Δεν με τρομάζει όσον αφορά στα νησιά, γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πραγματικά ανησυχητική είναι η τεράστια αύξηση από τον Εβρο», ακούστηκε στο πλαίσιο αυτό να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τέλος, ανέφερε ότι στο υπουργείο υπάρχουν ήδη δύο σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου: το πρώτο για αύξηση ροών κατά 15%, και το δεύτερο για ενδεχόμενη αλματώδη αύξησή τους. Για να προσθέσει ότι μπορεί να τα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις στο γραφείο του και όχι δημοσίως, επειδή –όπως είπε– υπάρχουν αντίπαλοι που δεν πρέπει να τα γνωρίζουν. Ως αντιπάλους χαρακτήρισε τους διακινητές και τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν εκτός Ελλάδας.

Κριτική στην κυβέρνηση

Για απραξία, ανικανότητα και έλλειψη βούλησης για ρεαλιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Πέρασαν πολλοί μήνες «πολιτικής ατολμίας» από τότε που προαναγγέλθηκε. Σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σε πολλά σημεία πρόχειρα γραμμένο το νομοθέτημα και συνέχισε: «Προσπαθείτε να διασκεδάσετε αντιλήψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, αντιλήψεις για απόλυτα ανοιχτά σύνορα και ατέρμονες διαδικασίες ασύλου. Καμιά απόφαση σε κανένα στάδιο δεν τελεσιδικεί και διαιωνίζεται η κατάσταση, σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει: «Εχετε καταφέρει με τις επιλογές σας να είναι ανοιχτά και τα δύο μέτωπα: και στον Εβρο και στα νησιά». Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου, ώς τη στιγμή που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Η επόμενη συνεδρίαση με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων προγραμματίστηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής. Αργά χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϋλού. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε καλό κλίμα και ο Βίτσας αναφέρθηκε στην αύξηση των ροών στα νησιά, αλλά ιδιαιτέρως στον Εβρο. Οπως σημείωσε ο υπουργός, η Ελλάδα τηρεί τις προβλέψεις της κοινής δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας και το ίδιο αναμένει να κάνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή