«Περπατώντας στην Αθήνα» συντροφιά με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο και την «Κ»

«Περπατώντας στην Αθήνα» συντροφιά με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο και την «Κ»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς ορίζεται ο καλός συνάδελφος; Δεν είναι μονάχα αυτός που διέπεται από επαγγελματισμό και ευθύνη. Υστερα από 20 χρόνια στην «Κ», θα συμπλήρωνα κάτι ακόμα: είναι αυτός που σε βοηθά να προοδεύεις, να βάζετε μαζί τον πήχυ ψηλά. Οταν ο διπλανός σου πασχίζει να βελτιώνεται, να κρατά το κέφι του για τη δουλειά, να έχει μεράκι (από το τουρκικό merak, που σημαίνει περιέργεια), τότε κερδισμένος βγαίνεις και εσύ. Υπό αυτήν τη διεσταλμένη λοιπόν έννοια, ο Νίκος Βατόπουλος είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος, διότι η αφοσίωσή του σε αυτό που κάνει έχει κάτι μεταδοτικό. Και δεν μπορούμε να μην τον καμαρώνουμε όλοι μας όταν ένα νέο βιβλίο με την υπογραφή του ξεκινά το ταξίδι στα βιβλιοπωλεία.

Φυλλομετρώ το «Περπατώντας στην Αθήνα», που μόλις βγήκε από το Μεταίχμιο σε μια μικρή, κομψή έκδοση με ματ χαρτί και αισθάνομαι υπερήφανη για το πόνημά του. Πρόκειται για ένα αποθησαύρισμα κειμένων που έχουν δημοσιευθεί στην κυριακάτικη του στήλη «Πτυχές». Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η τρυφερότητα για την πόλη του, την πόλη μας, που μπορεί να πέρασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά προσπαθεί να σταθεί όρθια. Και σε αυτόν τον αγώνα της Αθήνας να διατηρήσει κάτι από την ψυχή, το χρώμα, τα παλαιά της κτίρια, ο συνάδελφος υπήρξε πρωτοπόρος. Από τη δεκαετία του ’80, μόλις είχε πρωτοέρθει στην εφημερίδα, αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα του στον αστικό ιστό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ήταν εκείνος που θεμελίωσε στον σύγχρονο ελληνικό Τύπο το αρχιτεκτονικό ρεπορτάζ. Μετά τα άρθρα του στην «Κ», πολλές άλλες εφημερίδες απέκτησαν ευαισθητοποιημένη ματιά στο θέμα.

«Περπατώντας στην Αθήνα» συντροφιά με τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο και την «Κ»-1

Οψεις της Αθήνας, αθέατες ή λιγότερο προφανείς, στις κυριακάτικες «Πτυχές» του Νίκου Βατόπουλου, που δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στην «Κ». Μία επιλογή συγκροτεί τώρα την έκδοση «Περπατώντας στην Αθήνα» από το Μεταίχμιο.

Στραμμένος προς την αρχιτεκτονική από αγάπη και όχι από σπουδές («Τι; Δεν είναι αρχιτέκτονας; Αδύνατον!» ακούω συχνά όταν αναφέρω το όνομά του σε αναγνώστες), ο Βατόπουλος μελέτησε πολύ για να αποκτήσει γνωστική επάρκεια και σκευή σε αυτό το επιστημονικό αντικείμενο. Κυρίως όμως περπάτησε. Είναι από τους Αθηναίους που έχουν γυρίσει την πόλη από άκρη σε άκρη, που δεν έχουν αφήσει οικοδομικό τετράγωνο έξω από την περιπλάνησή τους. Μεγαλωμένος στη Φωκίωνος Νέγρη, θεώρησε τον άξονα της Πατησίων τη «συναισθηματική του πατρίδα», όπως λέει ο ίδιος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάει σε γειτονιές μακρινές, υποβαθμισμένες. «Με ενδιέφερε πολύ να βρω την αθέατη πλευρά της πόλης, τη λιγότερο γνωστή», προσθέτει. Το βιβλίο του Μεταιχμίου βγήκε χάρις στην πρωτοβουλία του Νώντα Παπαγεωργίου αλλά και της υπεύθυνης εκδόσεων Ελένης Μπούρα, που πίστεψαν πως τα κείμενα αυτά δεν είναι μια θραυσματική αφήγηση αλλά μια ολοκληρωμένη σύγχρονη ιστορία της πρωτεύουσας, που προκύπτει αν έχει κανείς την υπομονή να ενώσει τις κουκκίδες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι οι φωτογραφίες της έκδοσης, τραβηγμένες όλες από τον ίδιο. «Ακόμα και όταν πήγαινα στο σχολείο, πάντα κουβαλούσα μαζί μου μια φωτογραφική μηχανή», θυμάται. Και αυτή η συνήθεια της μοναχικής περιπλάνησης έμεινε σταθερή σε όλη του τη ζωή. Κάθε Σάββατο ή Κυριακή, το σταθερό του ραντεβού ήταν η πόλη. Και από αυτήν την ερωτική ιστορία που κρατά τόσα χρόνια, ο αναγνώστης μπορεί να χαρεί πολλά κείμενα γεμάτα αγάπη και συναίσθημα. Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο Βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου από τη Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, και τον δημοσιογράφο της «Κ» Δημήτρη Ρηγόπουλο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή