Τι θα κρίνει την πορεία του Χ.Α. τον Μάιο

Τι θα κρίνει την πορεία του Χ.Α. τον Μάιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη μεταβλητότητα και αρκετά πτωτικά σερί, ο Απρίλιος αποζημίωσε με το παραπάνω όσους παρέμειναν στην αγορά. Τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα, η αισιοδοξία γύρω από τα stress tests και το πολύ θετικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα έδωσαν ώθηση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 9,96% σε μηνιαία βάση, ενώ στο +31,35% έκλεισε τον μήνα ο τραπεζικός δείκτης.

Ο Μάιος, αν και έχει τον «αέρα» των stress tests, αποτελεί παραδοσιακά έναν δύσκολο μήνα για τα διεθνή χρηματιστήρια – εξ ου και το γνωστό ρητό «Sell in May and go away» (πούλα τον Μάιο και φύγε από την αγορά) – παρόλο που πολλές φορές οι αγορές έχουν διαψεύσει την παράδοση. Με το Χ.Α. να έχει την τάση να κινείται ανάλογα με το διεθνές κλίμα και σπάνια να αυτονομείται, το τι θα συμβεί στο εξωτερικό θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν «τρέξει» αρκετά. Το τι θα φέρει ο φετινός Μάιος στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς ο φόβος ενός εμπορικού πολέμου παραμένει υπαρκτός, ενώ στραμμένα θα είναι τα βλέμματα και στην αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, όπου η πρόσφατη εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς τίτλου πάνω από το 3% προκάλεσε έντονους κραδασμούς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Η προσοχή θα στραφεί μακριά από τα stress tests και προς τις άλλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι ελληνικές τράπεζες, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Η HSBC σε έκθεσή της επισήμανε ότι η πρόσφατη άνοδος των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι απόλυτα δικαιολογημένη χάρη στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την αισιοδοξία για τα stress tests, ωστόσο η ίδια τηρεί επιφυλακτική στάση για το επόμενο διάστημα. Οπως εξηγεί, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο υψηλότερος αντίκτυπος από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 και οι αυξημένες απαιτήσεις του SSM στο μέτωπο των προβλέψεων θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή