Ανάπτυξη κάτω από 2% βλέπει η Ε.Ε. για το 2018

Ανάπτυξη κάτω από 2% βλέπει η Ε.Ε. για το 2018

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το 2% βλέπει πλέον τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνέχισε χθες το γαϊτανάκι των αναθεωρήσεων προς τα κάτω των προβλέψεων για το ΑΕΠ, ενισχύοντας τον προβληματισμό για το αν και πότε θα ανέβει το επίπεδο ευημερίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, μετά το ΔΝΤ που προέβλεψε τον Απρίλιο ρυθμό ανάπτυξης 2% από 2,6% το περασμένο φθινόπωρο, τον ΟΟΣΑ που προέβλεψε επίσης, την περασμένη Δευτέρα, 2% από 2,3% το φθινόπωρο και την ίδια την κυβέρνηση που αναθεώρησε τις προβλέψεις της από το 2,5% στο 2,3%, η Κομισιόν, στις εαρινές προβλέψεις της, τοποθέτησε τον πήχυ στο 1,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της το φθινόπωρο για 2,5%. Για το 2019, προβλέπει ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5%.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αιτιολόγησε την αναθεώρηση αυτή, λέγοντας πως οφείλεται στην ασθενή ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου του 2017 (ήταν μόλις 0,1% σε τριμηνιαία βάση). Ο ίδιος τόνισε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί με πιο δυναμικό τρόπο στο πλαίσιο και της ολοκλήρωσης του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σχολίαζε χθες οικονομικός αναλυτής, η Κομισιόν έρχεται με τις προβλέψεις της αυτές πιο κοντά σε μια συντηρητική προσέγγιση για το μέλλον, βάζοντας φρένο σε υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε διεκδικήσεις για χαλάρωση.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται επίσης ότι «οι άτονες επιδόσεις στην ιδιωτική κατανάλωση υποδηλώνουν πως τα νοικοκυριά μπορεί να είναι πιο πιεσμένα οικονομικά απ’ όσο εκτιμάτο προηγουμένως και πως οι σημαντικές βελτιώσεις στην απασχόληση παίρνουν περισσότερο χρόνο για να “μεταφραστούν” σε ανάπτυξη της κατανάλωσης».

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά τις δύο επόμενες χρονιές, ενώ οι εξαγωγές πρόκειται να αγγίξουν ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, η ζήτηση για εισαγωγές επίσης αναμένεται να είναι ισχυρή λόγω της επενδυτικής ανάπτυξης. Ετσι, οι καθαρές εξαγωγές δεν αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι προοπτικές εξαρτώνται από την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και υποθέτουν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Eπίσης, η Κομισιόν προβλέπει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019 και εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις εξοικονομήσεις κατά 1% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων.

Εκτιμά, ωστόσο, πως υπάρχουν και καθοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις που συνδέονται με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων στο παρελθόν, καθώς και με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα υπερπλεονάσματα θα έχουν περιορισμένη επίδραση τα επόμενα έτη, καθώς έχουν επιτευχθεί μέσω των χαμηλότερων του αναμενόμενου δαπανών και μιας σειράς προσωρινών μέτρων, όπως η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε την αναθεώρηση «γεγονός αναμενόμενο», λόγω του ρυθμού μεγέθυνσης του δ΄ τριμήνου του 2017, αλλά και του χαμηλότερου ρυθμού ιδιωτικής κατανάλωσης συνολικά το 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να αναδείξει άλλα στοιχεία των προβλέψεων της Κομισιόν, όπως ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και το 2019 και μάλιστα αυτό θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο «πράγμα το οποίο βάζει τέλος στα σενάρια λιτότητας για το 2019 και το 2020».

Τέλος, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, «η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (από 21,5% στο 20,1%) το 2018 και θα πέσει στο 18,4% το 2019, για πρώτη φορά μετά το 2011».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή