Ερχεται «ψαλίδι» στις δαπάνες της ΔΕΗ

Ερχεται «ψαλίδι» στις δαπάνες της ΔΕΗ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ, αλλά και για βαθιές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Επιχείρησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου business plan που καταρτίζεται από τη McKinsey, προϊδέασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας χθες στο ενεργειακό συνέδριο της ΗΑΕΕ. Σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση στον λιγνίτη, ο κ. Παναγιωτάκης συνέδεσε για άλλη μία φορά την επιτυχία του εγχειρήματος με τη θέση του λιγνίτη στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που καταρτίζεται από το υπουργείο Ενέργειας με ορίζοντα το 2030. Παρόντος του γ.γ. Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου, κάλεσε την πολιτεία να επιλέξει έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη μετάβαση από τον άνθρακα στις ΑΠΕ και εμφατικά τόνισε ότι «εάν επιλέξουμε τον δρόμο της ταχείας απαλλαγής από τον λιγνίτη, τότε το σχέδιο της αποεπένδυσης δεν χωράει και θα πρέπει να ακυρωθεί». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης για 10-15 χρόνια ενός φορτίου βάσης με λιγνίτη και φυσικό αέριο και της στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής με αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος. Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να προχωρήσει έγκαιρα, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, «γιατί εάν ο υποψήφιος επενδυτής δεν τον γνωρίζει, τότε είτε δεν θα έρθει στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες είτε θα επιδιώξει ένα απαξιωτικό τίμημα».

Μιλώντας για τη νέα στρατηγική της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η Eπιχείρηση προσανατολίζεται στη νέα τάση της Ευρώπης και παγκοσμίως, που είναι οι ΑΠΕ, και ανακοίνωσε τον 15πλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της εταιρείας σε ΑΠΕ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό θα επιφέρει «βαθιές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία της Επιχείρησης», είπε. Σημείωσε επίσης ότι με την ολοκλήρωση του business plan, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση των λειτουργικών της δαπανών, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η ΔΕΗ θα ξαναβγεί στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

«Θα πάμε στην απανθρακοποίηση, θα είμαστε φιλόδοξοι, αλλά δεν θα καταστρέψουμε την όποια ασφάλεια εφοδιασμού έχουμε πετύχει έως τώρα», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Αναφερόμενος στους βασικούς στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο κ. Βερροιόπολος τόνισε τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας τουλάχιστον κατά 10%, από 72% σήμερα στο 60% το 2030, κυρίως μέσω των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και της παραγωγής εγχώριων υδρογονανθράκων. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030 θα φτάσει στο 28% και στην ηλεκτροπαραγωγή στο 50%.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή εξέφρασε στο συνέδριο και η πλευρά των επενδυτών, που εκπροσωπήθηκε στη συζήτηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό και το μείγμα καυσίμου του μέλλοντος. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε τα περιθώρια μεγάλης δυνατότητας ανάπτυξης των ΑΠΕ που έχει η χώρα και τόνισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να σχεδιάζουν μέσα σε ένα πλαίσιο. Καλούμενος να απαντήσει γιατί τα ΕΛΠΕ πωλούν σήμερα το 50% των μετοχών τους σε στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Σιάμισιης ήταν σαφής: «Τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού τους σχεδίου τα τελευταία χρόνια. Εχουν φθάσει πια σε ένα στάδιο όπου είναι υποχρεωμένα να μεγαλώσουν και να βγουν και έξω από την ελληνική αγορά, εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητές μας. Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου για την εταιρεία και την ελληνική αγορά», είπε.

Ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπής επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει τον ρόλο του μεταβατικού καυσίμου για τα επόμενα 15 χρόνια, εκτίμηση στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση της εταιρείας για την κατασκευή νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 650 MW.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Ελλάδας στην ενέργεια

Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα, καθώς απελευθερώνει την ενεργειακή της αγορά, θα έχει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο προμηθευτή και σύμμαχο», έδωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις, είπε ο ίδιος και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε κατά των αγωγών North και South Stream, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Μόσχας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και χαρακτήρισε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό εταίρο της Δύσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τη δυνατότητα μετεξέλιξής της σε ενεργειακό κόμβο επισήμαναν στις ομιλίες τους και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας (Enagas, Snam και Fluxys) που προκρίθηκε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή