Σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν το 2017 οι εξαγορές, συγχωνεύσεις

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν το 2017 οι εξαγορές, συγχωνεύσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή κινητικότητα υπήρξε και πέρυσι στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία EY, o αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το 2016, ενώ η εκτιμώμενη αξία σημείωσε αύξηση 30%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών αυτού του είδους, ακόμη και από την Τσεχία, που έχει παρόμοια με τη χώρα μεγέθη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη «M&A Barometer 2017: Central and Southeast Europe» της EY, πέρυσι στην Ελλάδα, η εκτιμώμενη συνολική αξία των συμφωνιών Ε&Σ διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2016 και 1,5 δισ. ευρώ το 2015. Σημειώθηκε έτσι αύξηση κατά 30% στη διάρκεια του τελευταίου έτους και μείωση 15% σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός, όμως, των συμφωνιών Ε&Σ μέσα στο 2017 υποχώρησε και ανήλθε σε 31 από 33 το 2016. Αυτό σημαίνει ότι μέση εκτιμώμενη αξία κάθε συναλλαγής αυξήθηκε πέρυσι σημαντικά σε σχέση με το 2016.

Η συμμετοχή των χρηματοοικονομικών επενδυτών (τράπεζες κ.λπ.) στις συμφωνίες Ε&Σ που ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 35%, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το 65% των συμφωνιών πραγματοποιήθηκε από στρατηγικούς επενδυτές. Επίσης, από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, το 32% ήταν ενδοσυνοριακές, το 58% προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις συναλλαγές από την Ελλάδα προς το εξωτερικό (10%). Το ποσοστό των εξερχόμενων Ε&Σ (10%) ήταν το τρίτο χαμηλότερο στην περιοχή, μετά τη Ρουμανία (3%) και την Ουγγαρία (9%).

Μεταξύ των ξένων επενδυτών, την εντονότερη παρουσία είχαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος, με τρεις συμφωνίες η κάθε χώρα. Ο κλάδος με την εντονότερη δραστηριότητα Ε&Σ στη χώρα μας ήταν η πληροφορική.

«Η αύξηση της αξίας των Ε&Σ στη χώρα μας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την ελαφρά μείωση του αριθμού τους», ανέφερε ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «σε απόλυτους αριθμούς η δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει αναιμική, δεδομένου ότι η Τσεχία, με παρόμοιο ΑΕΠ, κατέγραψε πολύ μεγαλύτερης αξίας συμφωνίες». Κατά τον κ. Ιωσηφίδη, οι Ε&Σ, και ιδιαίτερα οι επενδύσεις από το εξωτερικό, παραμένουν βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας. «Η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, καθώς και η βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά στη Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 2017, η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 42,5 δισ. ευρώ (50,9 δισ. δολάρια), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα της ΕΥ καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία). Αυξητική ήταν η τάση της αξίας των συμφωνιών σε όλες τις χώρες που καλύπτει η έρευνα, με την εξαίρεση της Σλοβακίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή