Ολυμπιακή χρονιά ντόπινγκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τίτλο της… πρωταθλήτριας χώρας στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA), κατέχει η Ιταλία. Το άθλημα με τα περισσότερα δείγματα για το έτος 2016 είναι ο στίβος, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το μπόντι μπίλντινγκ βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2016 ήταν ολυμπιακό έτος.

Η έκθεση περιλάμβανε 1.595 θετικές περιπτώσεις από 112 αγωνίσματα και σε αυτές συγκαταλέγονται αθλητές και αθλήτριες από 117 χώρες. Από αυτά, τα 21 προέκυψαν από αναλύσεις αίματος και τα 1.305 από την πιο διαδεδομένη μέθοδο, την ανάλυση των ούρων. Τα 1.326 κρούσματα προέρχονται από δειγματοληψίες, τα 248 προήλθαν από πληροφορίες βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία και τα 21 από προσωπικό υποστήριξης των αθλητών (προπονητές, γιατροί κ.λπ.). Ετσι, την ολυμπιακή χρονιά του 2016, ο στίβος είχε 205 θετικά δείγματα, το μπόντι μπίλντινγκ 183, η ποδηλασία 165 και η άρση βαρών 116. Το ποδόσφαιρο είχε 79, ενώ το 2015 είχαν αναφερθεί 108 θετικές περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες με τους περισσότερους θετικούς αθλητές, η Ιταλία κατέχει την πρωτιά με 147 περιστατικά και ακολουθούν η Γαλλία με 86, οι ΗΠΑ με 76, η Αυστραλία με 75 και το Βέλγιο με 73 αθλητές και αθλήτριες ντοπαρισμένους.

Την πρωτιά της Ιταλίας, ίσως, να δικαιολογεί το γεγονός ότι πολλά κρούσματα προέρχονται από τον χώρο της ποδηλασίας. Οπως είναι γνωστό, η γειτονική χώρα είναι μία από τις χώρες όπου η αγωνιστική ποδηλασία είναι δημοφιλές άθλημα.

Στις 17 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ θα συνεδριάσει στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί θα υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τιμωρία των αθλητών και των αθλητριών της Ρωσίας, ενώ θα συζητηθούν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση του WADA ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση της χρήσης παράνομων ουσιών στον αθλητισμό. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα προβλήματα αλλά και για τα νέα σχέδια των ανθρώπων της WADA.

Στο μεταξύ, εντύπωση έχει προκαλέσει το θετικό δείγμα του Κενυάτη χρυσού ολυμπιονίκη και τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή των 1.500 μ. Ασμπελ Κιπρόπ. Ο Κενυάτης πρωταθλητής βρέθηκε θετικός σε δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα του 2017. Ο Κιπρόπ είχε έρθει δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά πήρε το χρυσό μετάλλιο όταν ο νικητής της κούρσας βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Κιπρόπ αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για λάθος. «Δεν έχω σκοπό να καταστρέψω όλα όσα έχω πετύχει από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα να αγωνίζομαι σε διεθνείς αγώνες.

Ως αθλητής βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, σε ό,τι αφορά τις δράσεις που γίνονται στην Κένυα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να αποδείξω ότι είμαι “καθαρός”. Εχω σκοπό να το κάνω με κάθε τρόπο», δήλωσε ο ολυμπιονίκης. Ο Κενυάτης φέρεται να έχει βρεθεί θετικός στην ερυθροποιητίνη (EPO), μία ουσία εξαιρετικά δημοφιλή σε αθλητές που προσπαθούν να αυξήσουν την αντοχή και την οξυγόνωση, μέσω της αύξησης των ερυθρών κυττάρων στο αίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή