Κλιμακώνονται οι επικοινωνιακές επιθέσεις Νετανιάχου

Κλιμακώνονται οι επικοινωνιακές επιθέσεις Νετανιάχου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν «οπτικά βοηθήματα» για να υπογραμμίσει τον κίνδυνο που παρουσιάζει το Ιράν, καθώς και η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση, ακόμη και όταν πολλοί από τους κινδύνους αυτούς αποτελούσαν αποκύημα φαντασίας.

Τον Φεβρουάριο, ο κ. Νετανιάχου εμφάνισε σε ευρωπαϊκή σύνοδο ασφαλείας θραύσματα ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο είχε καταρρίψει η ισραηλινή αεράμυνα. Η κίνηση εντυπωσιασμού του πρωθυπουργού του Ισραήλ αποτελούσε έμμεση προειδοποίηση προς την Τεχεράνη και τους συμμάχους της. Σε ομιλία του το 2012 ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποίησε σειρά ευφάνταστων και σχεδόν χιουμοριστικών σκίτσων, στην προσπάθειά του να δώσει σαφή εικόνα της πυρηνικής ικανότητας του Ιράν, για να εισπράξει τη χλεύη της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια ώρα, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης –παρά την πρόοδο που σημείωσε– ουδέποτε πλησίασε στο στάδιο κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Μέχρι στιγμής, οι θεατρινισμοί του κ. Νετανιάχου δεν πέτυχαν να αναστείλουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόσο απεχθάνεται. Το πρόσφατο «σόου» του κ. Νετανιάχου ίσως, όμως, αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό.

Ελάχιστη σημασία έχει το γεγονός ότι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενίσχυαν απλά όσα όλος ο κόσμος ήδη γνωρίζει: το Ιράν απέκρυψε για πολλά χρόνια τα πραγματικά στοιχεία του πυρηνικού του προγράμματος. Ο κ. Νετανιάχου επιβεβαίωσε μόνο όσα είχαν αποκαλύψει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το 2007: ότι δηλαδή το Ιράν ανέστειλε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων το 2003.

Το πρόγραμμα αυτό, καθώς και ορισμένες επιμέρους δραστηριότητές του που συνεχίστηκαν μετά το 2003, είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας και για το αυστηρό πλαίσιο τήρησής της.

Ο κ. Νετανιάχου δεν προσέφερε καμία απόδειξη παραβίασης της συμφωνίας από το Ιράν μετά την υπογραφή της το 2015. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια για την τήρηση της συμφωνίας, έχει βεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τις υποχρεώσεις της, άποψη με την οποία συμφωνούν και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πολλοί Ισραηλινοί συνάδελφοί τους εκτιμούν και αυτοί ότι η συμφωνία είναι αποτελεσματική και πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ. Ο κ. Νετανιάχου, όμως, συνεχίζει να επιμένει στην κατάργησή της, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να κάνει ακριβώς αυτό στις 12 Μαΐου, διατηρώντας σε ισχύ τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, αντί να τις αναστείλει, όπως απαιτεί η συμφωνία. Η τηλεοπτική έκκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγινε με τον τρόπο που προτιμά ο Ντόναλντ Τραμπ και λίγες μόλις ημέρες μετά τις ικεσίες του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας.

Οι επιδιώξεις

Ο στόχος του κ. Νετανιάχου ήταν τριπλός: να εμφανίσει την Τεχεράνη ως καθ’ έξιν ψευδολόγο, να αποδείξει στην ιρανική κυβέρνηση την ικανότητα του Ισραήλ να διεισδύσει στα καλύτερα προστατευμένα μυστικά της και να εμφανίσει τη διείσδυση αυτή ως μεγάλη επιτυχία της Μοσάντ.

Η παρουσίαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού δημιούργησε την ψευδαίσθηση νέων κατηγοριών, προσφέροντας την ευκαιρία στο Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για «ισχυρό ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου δικαίως ανησυχούν για την ενίσχυση της ιρανικής επιρροής σε Συρία, Λίβανο, Υεμένη και άλλες ζώνες περιφερειακής αστάθειας. Ορισμένοι Ιρανοί ηγέτες έχουν ζητήσει την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ, ενώ οι δύο αντίπαλοι έχουν αντιπαρατεθεί μέσω αντιπροσώπων, με κυβερνοεπιθέσεις και με τη χρήση ομάδων δολοφονίας. Οι κίνδυνοι της όξυνσης στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Κυριακή, όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων.

Τα σημάδια αυτά καθιστούν ακόμη σημαντικότερη τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε, από τη μεριά του, να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους για να εκπονήσει συμβιβαστικό σχέδιο περιστολής του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, να διευρύνει το καθεστώς επιθεώρησης των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και να περιορίσει την ιρανική περιφερειακή επεκτατικότητα. Το Ιράν δεν είναι, όμως, ο μοναδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Η υπαναχώρηση από την πυρηνική συμφωνία, που θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να επιστρέψει στις οπλικές πυρηνικές της επιδιώξεις, θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή