Μπάσκετ: «Βασίλισσα» ξανά η ΑΕΚ, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ

Μπάσκετ: «Βασίλισσα» ξανά η ΑΕΚ, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε «χρυσά» γράμματα, όπως την πρώτη φορά της κατάκτησης του κυπέλλου Κυπελλούχων, πριν από 50 χρόνια, η ΑΕΚ έγραψε την ιστορία της και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί το τρίτο ευρωπαϊκό στέμμα της «βασίλισσας» που νίκησε στον τελικό τους «πρίγκιπες» της Μονακό (100-94).

«Χωρίς όνειρα και οράματα στην ζωή, δεν μπορείς να κοιτάς ψηλά και να βάζεις στόχους» είπε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος που είχε οραματιστεί τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπελλούχων, με την επιστροφή της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό «θρόνο», όπως και έγινε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ από 18.000 φίλους της «Ενωσης». Σε διάστημα τριών μηνών, η ΑΕΚ κατέκτησε και δεύτερο τίτλο, μετά απ' αυτόν του Κυπέλλου, στο Ηράκλειο, κόντρα στον Ολυμπιακό και ενώ νωρίτερα είχε αντικαταστήσει την Σωτήρη Μανωλόπουλο με τον Ντράγκαν Σάκοτα που επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας για δεύτερη φορά, τα τρία τελευταία χρόνια. Το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ υψώθηκε προς την οροφή του Ολυμπιακού σταδίου, από τα χέρια του αρχηγού, Ντούσαν Σάκοτα και των συμπαικτών του, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο που αδημονούσε για την απονομή. Το τριήμερο γιορτής των φίλων της ΑΕΚ, άρχισε την Παρασκευή με την περιπετειώδη πρόκριση της ομάδας μπάσκετ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίστηκε το Σάββατο με την φιέστα της ποδοσφαιρικής ομάδας για την κατάκτηση του τίτλου στην Σούπερ Λιγκ, μετά από 24 χρόνια και ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την στέψη από την ευρωπαϊκή διοργάνωση που θεσπίστηκε από την FIBA και στον δεύτερο, μόλις, χρόνο, το ελληνικό μπάσκετ έφτασε στην κορυφή, με την επιτυχία της ΑΕΚ.

Με τους Πάντερ, Χάντερ, Γκριν, Σάκοτα να ξεχωρίζουν, αλλά και κάθε παίκτη να κάνει «κατάθεση ψυχής», η ΑΕΚ επανέλαβε το σύνθημα που είχαν ο Αμερικάνος, ο Τρόντζος, ο Ζούπας, ο Λαρεντζάκης, ο Τσάβας κι άλλοι «ήρωες» του '68 και έλεγαν στην ταινία «1968» που προβλήθηκε φέτος. «Νικήσαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να χάσουμε.

Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα έκανε ακόμα μία υπέρβαση απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο που «επιβίωνε» συνεχώς, έμενε κοντά στο σκορ, αλλά στο φινάλε δεν είχε το κουράγιο να τα βάλει και με τους 19.000 φίλους της ΑΕΚ που έσπρωξαν τους κιτρινόμαυρους στην νίκη. Μια νίκη που σε συνδυασμό με εκείνη επί της Μούρθια θα βάλει στα ταμεία της ομάδας 1.000.000 ευρώ, μια νίκη που θα γεμίσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παικτών της «Βασίλισσας» με -συνολικά- 500.000 ευρώ

Σασπένς ως το τελευταίο λεπτό

Παίρνοντας δύναμη από την ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά το παιχνίδι και προηγήθηκε με 11-2 στο 3΄, αλλά στη συνέχεια η Μονακό ισορρόπησε την κατάσταση, πλησιάζοντας στους 4 πόντους (15-19). Με ένα σερί 5-0 στο τελευταίο λεπτό, όμως, το οποίο έγινε πράξη με ένα τρίποντο του Κέβιν Πάντερ και ένα… πεταχτάρι του Δημήτρη Μαυροειδή, η ΑΕΚ έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας διαφορά 9 πόντων (29-20).

Η Μονακό μάζεψε γρήγορα τη διαφορά στο δεύτερο δεκάλεπτο (29-32), αλλά η ΑΕΚ  βρήκε και πάλι ρυθμό, έβαλε τα… μεγάλα σουτ και ανέβασε γη διαφορά στους 10 πόντους (39-49) στο 18΄με ένα τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους «κιτρινόμαυρους» να προηγούνται με 53-44, χάρη σε ένα buzzer beater του καταπληκτικού Μάικ Γκριν (13 πόντοι και 3 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο).

Η Μονακό μπήκε καλύτερα στο δεύτερο μέρος και με τον Ντι Τζέι Κούπερ να οργανώνει εξαιρετικά τις επιθέσεις της, στήνοντας συνεχόμενα pick n’ roll, μείωσε στον πόντο (59-60). Η ΑΕΚ όμως, δεν έχασε το προβάδισμα και με ένα επί μέρους σκορ 2-11 προηγήθηκε και πάλι με 10 πόντους (61-71), χάρη σε ένα τρίποντο του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Κι ενώ η ΑΕΚ θα μπορούσε να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο έχοντας διψήφια διαφορά, η Μονακό έτρεξε ένα σερί 7-0 στα τελευταία 44΄΄ και μείωσε σε 70-73, χάρη σε δύο σπουδαία τρίποντα του Σέρχι Γκλαδίρ.

Η Μονακό μείωσε στους 2 (71-73) με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, αλλά ένα… τετράποντο του Κέβιν Πάντερ έφερε την ΑΕΚ στο +6 (71-77), ενώ στη συνέχεια ένα νέο τρίποντο του Αμερικανού γκαρντ και ένα καλάθι του Μάνι Χάρις διαμόρφωσε το 73-82 (33΄). Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Ντούσαν Σάκοτα, ενώ στο 35΄η διαφορά ανέβηκε για πρώτη φορά στον αγώνα στους 12 (77-89).  Η Μονακό δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και εκμεταλλευόμενη τα συνεχόμενα παιδικά λάθη της ΑΕΚ μείωσε στους 3 (97-94) στο τελευταίο λεπτό, αλλά σε εκείνο το σημείο μίλησε ο Ντελρόι Τζέιμς, ο οποίος έπαιξε εξαιρετική άμυνα στον Ντι Τζέι Κούπερ και ευστόχησε σε δύο κρίσιμες βολές, οι οποίες διαμόρφωσαν το 99-94, πριν «γράψει» ο Μάικ Γκριν το τελικό 100-94.

Τα δεκάλεπτα: 20-29, 44-53, 70-73, 94-100

Μονακό: Κούπερ 8(1/4τρ, 9ασ), Κραφτ 9(5ρ, 4ασ), Σι 8, Λακόμπ 12(6ρ), Ρούντεζ, Γκλάντιρ 18(4/7τρ, 5ρ), Κικάνοβιτς 12(1τρ, 6ρ), Ζοζέφ, Ρόμπινσον 13, Έβανς 6(1/5δ, 1/4τρ), Τραορέ 8.

ΑΕΚ: Πάντερ, Τζέιμς, Γκριν 19(1/3τρ, 5ρ), Χάρις 9(10ρ, 4ασ), Ξανθόπουλος 2, Σάκοτα 16(3/3τρ), Βασιλόπουλος, Λαρεντζάκης 8(2/2τρ), Μαυροειδής 7, Χάντερ 10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή