Πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίμονη πολυφωνία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με τις προοπτικές που διαμορφώνει η ολοκλήρωση του προγράμματος, σε συνδυασμό με μία σειρά από κινήσεις που ενισχύουν αντί να αποκρούουν την προεκλογική φιλολογία, «θολώνει» την κεντρική κυβερνητική γραμμή για προσήλωση στη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για ολοκλήρωση της τετραετίας πριν από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες. Είναι, προφανώς, αυτή η αγωνία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές πλησιάζουν, που τους ωθεί σε πιο ελαστικές προσεγγίσεις, σε σχέση με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Ετσι, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου εμφανίστηκε χθες (ΣΚΑΪ) καθησυχαστική για το θέμα μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, συστήνοντας στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή», καθώς, όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».

Η αναπληρώτρια υπουργός υπονόησε ότι παραμένει στο τραπέζι η προοπτική ανάκλησης της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφισθεί από την κυβέρνηση. Ωστόσο, την ώρα που η κ. Φωτίου άφηνε να εννοηθεί ότι το θέμα είναι ανοιχτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ και ο πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός, έχει πει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και να επιτύχουμε, επίσης, μια καλή συμφωνία για το καθεστώς μεταμνημονιακής παρακολούθησης της μεταμνημονιακής εποπτείας και σε αυτό είμαστε απολύτως προσηλωμένοι», δήλωσε (Ρ/Σ 247), απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων.

Ωθηση στα σενάρια περί επίσπευσης των εκλογών έδωσε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθήνας. Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «δημοκρατική ανάγκη» την κατάτμηση και προανήγγειλε σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, προσεχώς. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η σταθερή προσπάθεια πρόκλησης αναταραχής στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, χθες, ότι η πρόταση της κ. Φώφης Γεννηματά για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το μνημόνιο «δεν εγγράφεται σε πολιτική ίσων αποστάσεων» και αποτελεί «στροφή που την οδηγεί σε μια σύγκλιση, τουλάχιστον, με την πολιτική ρητορική της Ν.Δ.». Την ίδια στιγμή, την Κυριακή, στην πολιτική εκδήλωση του Γ. Ραγκούση έδωσαν το «παρών» οι Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημούλης.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον γ.γ. του Κ.Κ. Κίνας, κ. Cai Qi. Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε τον συμβολισμό της επίσκεψης, καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Κίνας στη χώρα μας μετά το συνέδριο του Κ.Κ. Κίνας. Από την πλευρά του, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα μπορεί να βγει από την κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική εμβάθυνσης και προώθησης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, χθες, στο Digital Economy Forum και στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής στην ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή