Ο κ. Κοτζιάς στη δίκη με τη Μονή Κύκκου

Ο κ. Κοτζιάς στη δίκη με τη Μονή Κύκκου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα επεισόδιο στο εικοσαετές σίριαλ ανάμεσα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τη Μονή Κύκκου, για οικόπεδο στο οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση ελληνικής πρεσβείας, εκτυλίχθηκε χθες στο επαρχιακό δικαστήριο της κυπριακής πρωτεύουσας, παρουσία, μάλιστα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Πρακτικά, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι το οικόπεδο εξακολουθεί να ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι έχει πωληθεί σε ρωσικό fund, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γραφεί τους προηγούμενους μήνες στον κυπριακό Τύπο. Ο κ. Κοτζιάς, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που εμφανίζεται στην εκδίκαση μια τέτοιας υπόθεσης, επέκρινε τον συνήγορο της Μονής Κύκκου Κώστα Βελάρη, κατηγορώντας τον ότι επηρεάζει τον μητροπολίτη Νικηφόρο. «Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο», είπε ο κ. Κοτζιάς και μετέφερε την επιθυμία του ηγουμένου να βλέπει «απέναντι από το μετόχι την ελληνική πρεσβεία και όχι τη ρώσικη».

Από την πλευρά του κ. Βελάρη, δικηγόρου της Μονής Κύκκου, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει το οικόπεδο. Επ’ αυτού ο κ. Κοτζιάς απάντησε, σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι «δεν το πουλήσαμε. Παρενέβη ο κ. Βελάρης και υποψιάζομαι ότι το έταξε σε άλλα funds». Επίσης, τον κατηγόρησε ότι «δεν συμπαθεί την παρούσα κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο το κυπριακό δικαστήριο ζήτησε την άμεση επιστροφή του ακινήτου στη μονή, η οποία, με τη σειρά της, υποχρεούνταν να καταβάλει το αντίτιμο που είχε δοθεί από την Αθήνα το 1999 για την αγορά του οικοπέδου και –με τους τόκους– ανέρχεται πια στα 2,5 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν πήρε αυτό το ποσό, διότι δεν ήθελε να αποποιηθεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμά της στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Παράλληλα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΞ είχε ήδη εξασφαλίσει κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ για την οικοδόμηση της πρεσβείας. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι η Μονή Κύκκου θα πρέπει να επιστρέψει το οικόπεδο στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη ιστορία ξεκίνησε το 1998, μετά την επίσημη επίσκεψη που έκαναν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Αποφασίστηκε, τότε, η Μονή Κύκκου να παραχωρήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο έναντι ποσού πολύ χαμηλότερου από την πραγματική αξία του, με μόνον όρο ότι το οικόπεδο θα επιστρεφόταν αν δεν χτιζόταν εκεί πρεσβεία και πρεσβευτική κατοικία. Η πώληση έγινε το 1999 έναντι 500.000 λιρών Κύπρου. Το 2012, το συγκεκριμένο οικόπεδο εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πωληθεί μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Μάλιστα, τότε έγινε μια, ανεπιτυχής, απόπειρα να πωληθεί σε fund του Κατάρ. Το ίδιο έτος η Μητρόπολη Κύκκου κατέφυγε στην κυπριακή Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η εκποίηση του οικοπέδου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, λόγω της ρήτρας που υπήρχε στη συμφωνία του 1998 για ανέγερση πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να επιστραφεί στην κυριότητα της μονής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή