Συμφωνία το 2018 για ΕastMed

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή εντός του 2018 διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed συμφώνησαν χθες στη Λευκωσία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, που καθίσταται, πλέον, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και, κατ’ επέκταση, κομβικός άξονας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη χθεσινή τριμερή στην κυπριακή πρωτεύουσα «εξόχως εποικοδομητική», εστιάζοντας ακριβώς στη συμφωνία των τριών ηγετών να προχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους στο επόμενο, καθοριστικό βήμα για τον αγωγό, κάνοντας λόγο για ένα «εμβληματικό έργο» και «έργο ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε στις δηλώσεις του την εμβάθυνση στη συνεργασία που έχει επιτευχθεί μέσα από τον μηχανισμό της τριμερούς. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το τριμερές πλαίσιο συνεργασίας έχει σημαντική γεωπολιτική αξία, η οποία έχει ήδη αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε σχετικά. Στάθηκε, δε, στο «πασιφανές στρατηγικό όφελος», το οποίο εκτίμησε ότι προκύπτει από την προώθηση του EastMed, καθώς ο αγωγός θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Πέραν του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, στη χθεσινή τριμερή συζητήθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, του EuroAsia Interconnector, και επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των τριών χωρών στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, συζητήθηκε η διασύνδεση αυτή να περιλαμβάνει και δίκτυο οπτικών ινών. Ο κ. Νετανιάχου τόνισε στις δηλώσεις του ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε κοινά συμφέροντα, γιατί έχουμε κοινές αξίες». Ενώ γνωστοποίησε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018 στην πόλη Beer Sheva, στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης στη Λευκωσία υπεγράφησαν συμφωνίες και μνημόνια συναντίληψης που αφορούν τη συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της διαστημικής τεχνολογίας, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, τη συνεργασία ανάμεσα στα Εμπορικά Επιμελητήρια των τριών χωρών. Συζητήθηκε, ακόμη, ανάμεσα στους τρεις ηγέτες η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Το Κυπριακό

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν-Μοντανά. Ο κ. Νετανιάχου από την πλευρά του ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, καθώς και τη σταθερή ελληνική θέση ότι είναι αναγκαία η επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της τριμερούς για να απευθύνει μήνυμα στην Τουρκία, σε σχέση με τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Μια θέση που πιστεύω είναι κοινή και των τριών μας και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας, ώστε όλες οι γειτονικές χώρες να μπουν σε μια λογική σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή