Σφοδρό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό δίκτυο της Συρίας (βίντεο)

Σφοδρό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό δίκτυο της Συρίας (βίντεο)

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο συριακός στρατός δείχνει την προσπάθεια αναχαίτισης των ισραηλινών πυραύλων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του που διένειμε σε ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

«Επλήγησαν όλες οι ιρανικές υποδομές στη Συρία»

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», τόνισε ο Λίμπερμαν στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια ενός συνεδρίου για την ασφάλεια. «Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, καμία από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία δεν έπεσε σε ισραηλινό έδαφος, αλλά είτε κοντά, είτε αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

«Καταστράφηκε τουλάχιστον μία από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», λέει ο Συριακός στρατός

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος ενός «διαδοχικού κύματος» ισραηλινών ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον των βάσεών του, προσθέτοντας πως από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τη συριακή κρατική τηλεόραση, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε ποιες τοποθεσίες επλήγησαν στη διάρκεια της νύχτας από το Ισραήλ. 

Σφοδρό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό δίκτυο της Συρίας (βίντεο)-1

«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους», όμως «κάποιοι από αυτούς έφθασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», είπε η πηγή αυτή, ανέφερε το πρακτορείο SANA. 

Οι ισραηλινοί πύραυλοι στοχοθέτησαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, περί τις 00:10, ενέργεια την οποία ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε ιρανικές δυνάμεις, μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή των–δεκάδων–προηγούμενων.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πυραύλων (…) και τους καταρρίπτει τον έναν μετά τον άλλον», ανέφερε λίγο νωρίτερα το SANA.

Ερωτηθείσα αν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα ή προχώρησε σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να πλήξει συστήματα ραδιοεντοπισμού στη Δαμασκό, μια εκπρόσωπος του ισραηλινού απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο περί αυτού τούτη τη στιγμή».

Σφοδρό χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό δίκτυο της Συρίας (βίντεο)-2

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.

Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Αναχαιτίστηκαν «δεκάδες» ισραηλινοί πύραυλοι

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέρριψε «δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους στον εναέριο χώρο της Συρίας» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Νωρίτερα, επικαλούμενο εκπρόσωπο του στρατού, το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν διάφορους στόχους στη συριακή επικράτεια από αέρος.

Ισραήλ: Περίπου 20 ρουκέτες εβλήθησαν στα Υψίπέδα του Γκολάν εναντίον ισραηλινών θέσεων

Ιρανικές δυνάμεις στο συριακό τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν εκτόξευσαν περίπου 20 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων στην περιοχή, γνωστοποίησε εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναχαιτίστηκαν «κάποιες» από τις ρουκέτες αυτές, ενώ οι υλικές ζημιές στις ισραηλινές θέσεις στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν ήταν «περιορισμένες».

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε επίσης ότι «ανταπέδωσε» τα πυρά αυτά. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την «ανταπόδοση» των ισραηλινών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή