Ολη η Αυτοδιοίκηση ζητεί την απόσυρση του «Κλεισθένη 1»

Ολη η Αυτοδιοίκηση ζητεί την απόσυρση του «Κλεισθένη 1»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ένα μετά το άλλο, δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα υιοθετούν το ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Ο «Κλεισθένης 1» έχει συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι δήμοι και οι περιφέρειες, αλλά απλώς θεσμοθετεί την απλή αναλογική, προκειμένου να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δύναμη στην Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 14 Μαΐου. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως για το θέμα το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη 1».

Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης ζητεί περισσότερο χρόνο για διάλογο. Η ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής), ωστόσο, που συνεδρίασε χθες παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση αναβάλλοντας τη διαδικασία για την επόμενη Δευτέρα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, σε συνεδρίασή του την προηγούμενη Δευτέρα, με συντριπτική πλειοψηφία (εκτός του ΚΚΕ), στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου για τον «Κλεισθένη 1», λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις διαμαρτυρίες, τις εναντιώσεις αλλά και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης. «Το σημερινό ψήφισμα είναι μία νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι του κομματισμού, των ιδεοληψιών και των πολιτικών παιχνιδιών», τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι «ζητάμε να ακούγεται η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν οι αλλαγές που γίνονται την αφορούν».

Χαρακτηριστικό, πάντως, της στάσης της Αυτοδιοίκησης, που ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου συνολικά, είναι το γεγονός ότι ελάχιστα σχόλια έχουν κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση και τα περισσότερα αφορούν τους περιορισμούς που ο «Κλεισθένης 1» θέτει σχετικά με τις υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου που αφορά τα κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα προβλέπεται ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα οι νυν γενικοί γραμματείς και επιστημονικοί και ειδικοί συνεργάτες του νυν δημάρχου, ακόμα και αν παραιτηθούν.

Στελέχη της Αυτοδιοίκησης τονίζουν ότι είναι άδικο να αποκλείονται όσοι έχουν βρεθεί σε αυτές τις θέσεις και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να παραιτηθούν και να είναι υποψήφιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή