Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»

Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»-1

* Ο Άρης Θεοδωρόπουλος είναι οδηγός βουνού, εκπαιδευτής αναρρίχησης και συγγραφέας αναρριχητικών οδηγών.

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Κάλυμνο την άνοιξη του 1999, όταν έμαθα για κάποιες πρώτες διαδρομές που ανοίχτηκαν από Ιταλούς αναρριχητές. Έμεινα άναυδος καθώς αντίκριζα και άγγιζα τα ιδανικά για αναρρίχηση βράχια με τις άπειρες δυνατότητες, σε συνδυασμό με το υπέροχο άγριο τοπίο και το βαθύ μπλε της θάλασσας. Από τότε δέθηκα με το νησί, έγινα (σχεδόν) Καλύμνιος από επιλογή και όραμά μου έγινε να βοηθήσω να αναδειχθεί σε αναρριχητικό προορισμό.

Η Κάλυμνος αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς αναρριχητών στον κόσμο και τον μοναδικό ίσως στην Ελλάδα όπου ο εναλλακτικός τουρισμός προσελκύει κόσμο τουλάχιστον οκτώ μήνες τον χρόνο. Με την παρουσία των αναρριχητών το νησί παραμένει πολύ ζωντανό και το φθινόπωρο και την άνοιξη, η δε κορύφωση της τουριστικής περιόδου παρατηρείται τον Οκτώβριο.

Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»-2

Εργαστήρι επεξεργασίας σφουγγαριών. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Οι κάτοικοί της λένε χαρακτηριστικά ότι η πέτρα και τα βράχια, αυτά που για αιώνες θεωρούσαν κατάρα, αυτά που τους ανάγκαζαν να ξενιτεύονται και να αναζητούν σφουγγάρια στους βυθούς, μετατράπηκαν σε ευλογία. Οι ίδιοι παραμένουν αγνοί και φιλότιμοι νησιώτες και ο τόπος τους μοιάζει να ζει σε παλιότερες δεκαετίες.

Η τουριστική –και αναρριχητική– πλευρά της βρίσκεται στα δυτικά, απέναντι από το νησάκι Τέλενδος. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και την εστίαση λόγω και του ανταγωνισμού βελτιώνονται συνεχώς, προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Διακοπές μόνο με ξαπλώστρα στην παραλία, ήλιο και θάλασσα, φρέντο και μπίρες, ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Η Κάλυμνος έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει, είναι ο ιδανικός τόπος για να βιώσετε αληθινές εμπειρίες περιπέτειας.

Δοκιμάστε να σκαρφαλώσετε σε κάποιες εύκολες, ειδικές για αρχάριους αναρριχητικές διαδρομές, με την ασφάλεια που σας παρέχει ένας από τους εκπαιδευτές που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Αν προτιμάτε την ορεινή πεζοπορία, επιλέξτε τη διαδρομή «Άγιος Φώτης». Ξεκινήστε από το αριστερό άκρο (νότιο) της παραλίας στο Καντούνι, περπατήστε το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς το εκκλησάκι του Αγίου Φώτη, πλάι και λίγο πάνω από τη θάλασσα. Το πρωί το μονοπάτι βρίσκεται στη σκιά και είναι αρκετά δροσερό, μια και το πιάνει το θαλασσινό αεράκι. Ξεκουραστείτε για λίγο στο γραφικό εκκλησάκι, όπου μπορείτε να φτιάξετε καφέ με το νερό του πηγαδιού. Συνολικός χρόνος πορείας 1½ ώρα με την επιστροφή.

Αν πάλι προτιμάτε απογευματινές δραστηριότητες, επιλέξτε τη διαδρομή προς τον Άγιο Κωνσταντίνο στην Τέλενδο, ένα μικρό γραφικό νησάκι χωρίς φασαρία και αυτοκίνητα, που απέχει μόλις 10 λεπτά με καραβάκι από την Κάλυμνο. Αποβιβαζόμενοι στο λιμανάκι της, παίρνετε τον δρόμο προς τη δεξιά πλευρά του νησιού, ο οποίος συνεχίζει με μονοπάτι εκτός του οικισμού, παράλληλα με τη θάλασσα, και καταλήγει στο όμορφο εκκλησάκι. Συνολικός χρόνος πορείας 2½ ώρες με την επιστροφή.

Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»-3

Χτυπώντας τα χταπόδια στην ιχθυόσκαλα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Στον γυρισμό σβήστε τη δίψα και την πείνα σας στα ταβερνάκια του νησιού πλάι στο κύμα. Η Κάλυμνος έχει μεγάλη παράδοση στις καταδύσεις. Λειτουργούν οργανωμένα καταδυτικά κέντρα σε ενδιαφέρουσες περιοχές για αρχάριους και προχωρημένους. Ρωτήστε για τα σημεία όπου μπορείτε να βουτήξετε. Κι αν είστε τυχεροί, ίσως να κολυμπήσετε πλάι στα δελφίνια.

Κάλυμνος: «Τόπος αληθινής περιπέτειας»-4

Καλαμιές, η «παραλία των πειρατών». (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την «παραλία των πειρατών» στις Καλαμιές και την Παλιόνησο, την πιο όμορφη ίσως του νησιού, σ’ έναν ξεχασμένο οικισμό απέναντι από τα Ίμια, με διάφανα νερά και δυο τρία γραφικά ταβερνάκια. Στο απάνεμο φυσικό φιόρδ της Ρήνας, στο Βαθύ, θα νοικιάσετε καγιάκ ή μικρό βαρκάκι και θα κωπηλατήσετε προς ερημικές, αποκομμένες παραλίες. Ενταχθείτε σε ένα από τα τμήματα γιόγκα που οργανώνονται καθημερινά στο Μασούρι και ασκηθείτε απολαμβάνοντας το κορυφαίο ηλιοβασίλεμα με θέα στην Τέλενδο.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα άγρια κατσικάκια. Επίσης, το φρέσκο ψάρι και οι θαλασσινοί μεζέδες κυριαρχούν στην τοπική κουζίνα. Αν θέλετε με την παρέα σας κάποιο μεγαλύτερο ψάρι, παραγγείλτε το στην ταβέρνα που προτιμάτε από την προηγούμενη μέρα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ενδεικτικά:

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Αεροπορικώς από Αθήνα σε 1 ώρα, από 111 ευρώ, με Sky Express.

• Με ταχύπλοο από τη Ρόδο σε 3 ώρες, από 39 ευρώ, με το Dodekanissos Express.

• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 11 ώρες, από 41 ευρώ, με Blue Star Ferries.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιοκ αι οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Κάλυμνος, τηλ. 22430-24444, 22430-29304

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αεροπορικές εταιρείες

• Sky Express, skyexpress.gr

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• Blue Star Ferries, τηλ. 210-8919800

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή