Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»

Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»-1

* Ο Μηνάς Βιντιάδης είναι συγγραφέας-δημοσιογράφος.

Αν ως Κασιώτης που λατρεύει τη γη του έπρεπε να σας μιλήσω μόνο για ένα προτέρημα του νησιού μου, δεν θα το σκεφτόμουν καθόλου: θα έλεγα οι άνθρωποι.

Τι ξεχωριστό έχουν αυτοί οι 900 μόνιμοι κάτοικοι και οι άλλοι 2.500 που έρχονται κάθε καλοκαίρι από Αθήνα, Ρόδο, Αμερική και Αυστραλία στον τόπο τους, να ανοίξουν τα σπίτια τους και να δουν φίλους και συγγενείς; Είναι κάτι παραπάνω από φιλόξενοι με τους επισκέπτες, νιώθουν ότι είναι τιμή τους που διάλεξες να πας στον τόπο τους και όχι σε κάποιο άλλο νησί με καλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση, δέντρα, αναρίθμητες παραλίες, πιο φθηνό αεροπορικό εισιτήριο, εστιατόρια με σούσι, θορυβώδη μπαρ ή πολλά μουσεία με σπάνια εκθέματα.

Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»-2

Οι λύρες και τα λαούτα συνοδεύουν τις καθημερινές στιγμές των Κασιωτών. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Τα δυνατά –και αδύνατα, για κάποιους απαιτητικούς– σημεία της Κάσου είναι πολλά, με πρώτο και καλύτερο την οικειότητα που εμπνέει. Σύντομα θα νομίζεις ότι τους ξέρεις όλους. Όσους συναντάς θα σε καλημερίζουν, θα σε κερνάνε, θα σε οδηγούν όπου θέλεις να πας, θα σου εξηγούν ό,τι δεν καταλαβαίνεις. Είναι ακόμα η μοναδική κουζίνα της που έχουν υμνήσει κορυφαίοι σεφ.

Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»-3

Τα μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια θέλουν τέχνη στο τύλιγμα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Ντολμαδάκια, μακαρούνες με τη σιτάκα (γαλακτοκομικό προϊόν για τους αμύητους), ροΐκιο (κάτι σαν σταμναγκάθι, αλλά εμείς το κάνουμε πιο νόστιμο), πιλάφι σουπιάς, σκάροι πλακί, πολλά φρέσκα και μεγάλα ψάρια, θαλασσινά και άλλα πολλά. Στα τρία μεγάλα χωριά του νησιού –την Αγία Μαρίνα, το Φρυ και το Αρβανιτοχώρι– λειτουργούν πάνω από δέκα εστιατόρια. Σε όλα θα φάτε καλά και όλα σερβίρουν κασιώτικα πιάτα.

Eίναι τα πανηγύρια της, που είναι για γύρισμα ντοκιμαντέρ και αποθέωση της φιλοξενίας. Εκτός από το νόστιμο φαγητό που θα δοκιμάσετε, εδώ θα μάθετε να χορεύετε κασιώτικη σούστα, θα ακούσετε 72 διαφορετικούς σκοπούς από τις λύρες και τα λαούτα, κι όλα αυτά δωρεάν. Τον Ιούλιο της Αγίας Μαρίνας, τον Αύγουστο του Χριστού, της Παναγίας και του Αγ. Φανουρίου, τον Σεπτέμβριο πολλά για τους «έξυπνους» και τυχερούς που θα επιλέξουν να έλθουν τότε. Στα τρία μπαράκια του νησιού θα πιείτε το ποτό σας, αλλά θα παραγγείλετε και τη… μουσική σας.

Υπάρχουν αρκετά μικρά και φιλόξενα ξενοδοχεία, με λογικές τιμές. Άλλα παραδοσιακά, άλλα πιο μοντέρνα. Προσοχή: η ζήτηση είναι μεγάλη. Κλείστε εγκαίρως, δείτε τα δωμάτια στο διαδίκτυο, ρωτήστε για το τι προσφέρουν. Μπάνιο θα κάνετε παντού, αλλά επιβάλλεται οπωσδήποτε μία ή και περισσότερες βουτιές στο Λιβυκό πέλαγος, στην άλλη πλευρά της Κάσου, στην παραλία Χέλατρος, όπου τα νερά είναι καταπράσινα, πλούσια σε ψάρι για τους ψαροτουφεκάδες, και η φίλη μου η Μαίρη στην καντίνα φτιάχνει ωραία πιάτα.

Κάσος: «Προτέρημα της οι άνθρωποι»-4

Εξόρμηση για σφουγγάρια στα ανοιχτά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Επισκεφτείτε το νησάκι Αρμάθια, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, με καραβάκι που κάνει συχνά δρομολόγια. Κι ακόμα, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, στο λιμάνι – ειδικά το δεύτερο, που φιλοξενεί μία από τις καλύτερες ιδιωτικές συλλογές για τη ναυτοσύνη, χάρη στον καπετάνιο Αντώνη Χατζηπέτρο. Τέλος, προσέξτε πώς θα επιλέξετε να έρθετε: αν ταξιδέψετε με καράβι, προτιμήστε το δρομολόγιο του «Πρέβελης» που κάνει 15 ώρες κι όχι εκείνο που κάνει 22. Όσο για το αεροπλάνο, που έτσι κι αλλιώς είναι ακριβό, κλείστε εισιτήριο εγκαίρως ή αναζητήστε κάποιον έξυπνο τρόπο, όπως μέσω Καρπάθου ή Σητείας, και μετά με το πλοίο ή το καραβάκι σαλπάρετε για το πιο ενδιαφέρον νησί του Αιγαίου, του Κρητικού, του Καρπάθιου και του Λιβυκού πελάγους! 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ενδεικτικά:

KAΣΟΣ: Με συμβατικό πλοίο από τη Ρόδο σε 7 ώρες και 45 λεπτά, από 27,50 ευρώ, με Anek Lines.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιοκ αι οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Κάσος, τηλ. 22450-41288

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• ΑNEK LINES, τηλ. 210-4197400, 210-4197420

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή