Αστυπάλαια: «Aγαπήστε την έτσι όπως είναι»

Αστυπάλαια: «Aγαπήστε την έτσι όπως είναι»

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Αστυπάλαια: «Aγαπήστε την έτσι όπως είναι»-1

O FRANCOIS L’HOTEL είναι fine art photographer και διατηρεί το ατελιέ-γκαλερί του στον Βοτανικό.

Είμαι Γάλλος, γεννήθηκα στο Παρίσι και μια μέρα ερωτεύτηκα μια όμορφη Ελληνίδα «πριγκίπισσα», την Τζούλια. Εκείνη μου γνώρισε το νησί της, την Αστυπάλαια.

Αυτό που θυμάμαι από την πρώτη μου φορά στο νησί, πριν από 15 χρόνια, είναι η μυρωδιά όταν άνοιξε η πόρτα του αεροπλάνου. Μια άγρια –και γλυκιά την ίδια στιγμή– μυρωδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μετά θυμάμαι τα άγονα τοπία μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι.

Όταν ρωτώ την 9χρονη κόρη μου τι αγαπάει περισσότερο στην Αστυπάλαια, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: να παίζω και να κολυμπώ με τους φίλους μου όλη μέρα και το βράδυ να τρώω με τους γονείς μου στην ταβέρνα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση.

Για μένα η Αστυπάλαια είναι το όμορφο τοπίο, δίχως μεγάλες οικοδομές, οι ερημικές άγονες εκτάσεις, η απίθανη θάλασσα και οι παραλίες, που είναι μικρές και λίγες σε σχέση με την έκταση του νησιού, αλλά ταυτόχρονα αρκετές για όσους θέλουν να απομονωθούν…

Ζούμε στη Χώρα, ακριβώς κάτω από το κάστρο. Αγοράσαμε το σπίτι τη δεκαετία του 1980, όπως πολλοί άλλοι ξένοι που ερωτεύτηκαν το νησί – Γάλλοι, Γερμανοί και Σκανδιναβοί έχουν αναστηλώσει πολλά κτίσματα βάσει των παλιών, παραδοσιακών σχεδίων. Αρκετοί ζουν εκεί όλο τον χρόνο και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, σαν οικογένεια.

Καθώς τα πάντα είναι άσπρα, το φως γίνεται ακόμη πιο έντονο και τα χρωματιστά σεντόνια ή οι πετσέτες που ανεμίζουν από τα μπαλκόνια μοιάζουν με ιαπωνικά τυπώματα. Από το ταρατσάκι μας έχουμε την τύχη να βλέπουμε κάθε μέρα το ηλιοβασίλεμα. Όλα γίνονται πορτοκαλί πριν πέσει το σκοτάδι.

Στο υπόλοιπο νησί αγαπώ πολύ τις Βάτσες για το τοπίο, για το beach bar που έχουν φτιάξει ο Χρήστος και ο Σωτήρης και για την απίστευτη αμμουδιά. Τα Καμινάκια είναι επίσης πολύ ελκυστική παραλία, και μάλιστα έχει δέντρα τα οποία προσφέρουν πολύτιμη σκιά στους πρωινούς τύπους που προλαβαίνουν να πιάσουν θέση. Η παραλία Στενό είναι ιδανική για παιδιά, καθώς έχει ρηχά νερά, αμμώδη βυθό και καντίνα.

Αστυπάλαια: «Aγαπήστε την έτσι όπως είναι»-2

Στον Κουτσομύτη θα πάτε με καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η ιδανική μέρα στην Αστυπάλαια, για μένα, ξεκινάει με πρωινό στη Χώρα – στο Μελτέμι ή στο Καράι με την απίστευτη θέα. Συνεχίζεται με ολοήμερη εκδρομή στα νησάκια απέναντι από το κάστρο, τον Κουτσομύτη και την Κουνούπα, όπου πας με καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό.

Η μέρα κλείνει με δείπνο στο εστιατόριο Ακτή, με τη μαγευτική θέα προς το κάστρο, ή στον Κάρλος, τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά του κοκκινιστού κατσικιού!

Γενικά είναι πολύ καλό το φαγητό στο νησί. Στο Λιβάδι μού αρέσει η Αστρόπελος της Μαρίας και του Μιχάλη και ο Κροκόδειλος, που σερβίρει σε τραπεζάκια στην άμμο. Η Αλμυρά στη Μαλτεζάνα, το Μπαρμπαρόσα στη Χώρα, η Γαλήνη στο Βαθύ, το καθένα έχει την ιδιαιτερότητά του.

Τα μπαρ είναι λίγα, αλλά όλα ιδιαίτερα. Πιο ξεχωριστό είναι το Κάστρο, κάτω από τα τείχη του κάστρου, και το Άρτεμις με θέα στο παλιό λιμάνι. Και το καινούργιο Θέα είναι ωραίο, με θέα στο κάστρο και στη θάλασσα, ιδανικό για τις μέρες με πανσέληνο – βλέπεις το ολόγιομο φεγγάρι να υψώνεται μαγικά πάνω από το κάστρο.

Η Αστυπάλαια είναι ένα από τα πιο αγνά μέρη της Ελλάδας, ένας τόπος τόσο αυθεντικός και απλός που είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί έτσι. Να μην καταστραφεί από τον τουρισμό, όπως άλλα νησιά. Και στην πραγματικότητα δεν μου αρέσει αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή –να προβάλλω το νησί δηλαδή–, αλλά το κάνω για τους ντόπιους. Σας παρακαλώ πολύ να τη σεβαστείτε και να την αγαπήσετε έτσι ακριβώς όπως είναι. Όπως κάνουμε κι εμείς.  

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Αεροπορικώς από την Αθήνα σε 1 ώρα, από 136 ευρώ, με Sky Express.

• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε 8 ώρες και 30 λεπτά, από 29,50 ευρώ, με Blue Star Ferries.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιοκ αι οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Αστυπάλαια, τηλ. 22430-61208  

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αεροπορικές εταιρείες

• Sky Express, skyexpress.gr

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• Blue Star Ferries, τηλ. 210-8919800

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή