Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 52 άνθρωποι, εγκαινιάστηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 52 Παλαιστίνιοι, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-1

Μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές κατευθύνονται προς τα σύνορα κατά την κορύφωση έξι εβδομάδων διαδηλώσεων.

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-2

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, ο θάνατος των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, αναμέσα στους οποίους ένα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο, προήλθε από ισραηλινά πυρά. Μάλιστα, ίδιες πηγές τονίζουν ότι από τους 500 διαδηλωτές που έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 200 από αληθινά πυρά. 

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν στη διάρκεια της ημέρας, 70ής επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-3

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει 45 Παλαιστινίους από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωμάτουχους, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την ισραηλινή πλευρά.

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-4

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη.

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-5

Ο απολογισμός των νεκρών προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, όμως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή των Αράβων μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, επαναλαμβάνουν τις ισραηλινές κατηγορίες εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει τη βία.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ματωμένα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Δεκάδες νεκροί στη Γάζα-6

Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».

 Βερολίνο: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση 

Εκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η ίδια διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Τουρκία: Οι ΗΠΑ φέρουν εξίσου με το Ισραήλ την ευθύνη για τη «σφαγή» 

Η Τουρκία δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα,.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SPUTNIK)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή