Ερντογάν: Η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει απειλή από τις επιχειρήσεις της Κύπρου

Ερντογάν: Η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει απειλή από τις επιχειρήσεις της Κύπρου

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλητικός εμφανίστηκε απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, το σενάριο του  «θερμού» καλοκαιριού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιστρέφει, αυτήν τη φορά εμμέσως, διά της επαναφοράς από την Αγκυρα της πιθανότητας να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τους αμέσως επόμενους μήνες.

Αν και οι Τούρκοι, ευλόγως, δεν γνωστοποιούν την περιοχή στην οποία σκοπεύουν να κάνουν τις πρώτες γεωτρήσεις, είναι απολύτως σαφές ότι θα επηρεαστεί το συνολικό παιχνίδι στην περιοχή.

Σε Αθήνα και Λευκωσία εκτιμάται ότι πιθανές γεωτρήσεις θα γίνουν εντός των θαλασσίων ζωνών που βρίσκονται βόρεια της Κύπρου. Πρόκειται για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και θαλάσσιες ζώνες που νομικά υπάγονται στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρακτικά, ωστόσο, ελέγχονται από την Αγκυρα και το ψευδοκράτος. Αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να κάνουν γεωτρήσεις σε περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενδεχομένως εντός των οικοπέδων 4, 5 ή 6, τότε η Αθήνα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο ζήτημα, το οποίο περιπλέκει έτι περαιτέρω την προβολή και των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατ. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή