Βιολογικό πρόβειο γιαούρτι από το μαντρί

Βιολογικό πρόβειο γιαούρτι από το μαντρί

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο βήματα από τον στάβλο με τα 300 πρόβατα βρίσκεται το μικρό τυροκομείο της οικογένειας Μαργώνη. Εκεί, το φρεσκοαρμεγμένο γάλα τυροκομείται, πάντα με βάση την οικογενειακή συνταγή, για να γίνει καλοφτιαγμένο λευκό τυρί άλμης, ανθότυρο γαλακτερό και έκτακτο γιαούρτι στο πήλινο. Φτιάχνουν όμως και κρέμα βανίλια και σοκολάτα, και ρυζόγαλο τρυφερό. Από τον παππού Ευάγγελο Μαργώνη κληρονόμησε την τεχνογνωσία ο γιος Γιώργος, ώσπου ήρθε η σειρά του Βαγγέλη του νεότερου να αναλάβει χρέη τυροκόμου. Μια τακτική πελάτισσά τους μου λέει: «Μία φορά την εβδομάδα που γίνεται η λαϊκή στη γειτονιά μου, κάνω άφθονες προμήθειες από το Μαντρί (όπως είναι ο διακριτικός τίτλος της οικογενειακής επιχείρησης). Το γιαούρτι τους δεν έχει ταίρι!».

Έχουν σταθερούς πελάτες από το 1940, που ξεκίνησε την παραγωγή ο παππούς Βαγγέλης, οι οποίοι, «πιτσιρίκια τότε, έρχονται πια μαζί με τα εγγόνια τους», όπως λέει ο Βαγγέλης. Ο ίδιος έχει τελειώσει τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και εργάζεται από το 2003 στην οικογενειακή επιχείρηση. Όταν ήρθε η σειρά του, την εκσυγχρόνισε και τα τελευταία δυόμισι χρόνια την πιστοποίησε βιολογικά στην Cosmocert.

Βιολογικό πρόβειο γιαούρτι από το μαντρί-1

Η κάθετη μικρή μονάδα τους βρίσκεται στη θέση Τογάνι στην Κερατέα και απασχολεί, εκτός από τον ίδιο, άλλα τρία άτομα: τους γονείς Αγγελική και Γιώργο και έναν υπάλληλο. Μυστικό της νοστιμιάς είναι αφενός πως τα καλοζωισμένα πρόβατα βόσκουν ελεύθερα στα λιβάδια στο Πάνειον όρος και αφετέρου πως, αν και προσαρμοσμένες στα νέα, σύγχρονα δεδομένα, οι συνταγές είναι παραδοσιακές. Επόμενος στόχος «να φυτέψουμε τις δικές μας βιολογικές ζωοτροφές». Το ανοιξιάτικο γάλα είναι πιο μυρωδάτο, μια και η χλωρίδα είναι πλουσιότερη, κι έτσι τα προϊόντα τους είναι ακόμα πιο νόστιμα αυτή την εποχή.

Που τα βρίσκουμε: Σε βιολογικές αγορές: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Π. Ψυχικό, Τετάρτη Γέρακας, Πέμπτη Π. Φάληρο, Παρασκευή Καισαριανή, Σάββατο Ίλιον.


«Το μαντρί», επαρχιακή οδός Κερατέας-Αναβύσσου, θέση Τογάνι Κερατέας, Τ/22990-68.766, 6932-754.039

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή