Απόπειρα κάλυψης κενών σε υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων η αύξηση του χρόνου άσκησης των ειδικευόμενων γιατρών

Απόπειρα κάλυψης κενών σε υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων η αύξηση του χρόνου άσκησης των ειδικευόμενων γιατρών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία απόπειρα κάλυψης κενών σε υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων χαρακτηρίζουν νοσοκομειακοί γιατροί την αύξηση του χρόνου άσκησης των ειδικευόμενων γιατρών σε μία σειρά ειδικότητες μεταξύ των οποίων η παιδιατρική και η γενική ιατρική, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (παράταξη νοσοκομειακών γιατρών), η αύξηση του χρόνου άσκησης σε μία σειρά από ειδικότητες, «στοχεύει στο να μένουν οι ειδικευόμενοι περισσότερα χρόνια στα νοσοκομεία για να καλύπτουν κενά ιατρικής “λάντζας” στα υποστελεχωμένα τμήματα».

Οι γιατροί φέρνουν ως παράδειγμα την Παιδιατρική, όπου τα κενά στο ΕΣΥ είναι μεγάλα, αλλά και τη νευροχειρουργική, μία ειδικότητα στην οποία η εκπαίδευση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη διαθεσιμότητα των χειρουργικών τραπεζιών, υλικοτεχνικής υποδομής, κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ. «Στον βαθμό που υπάρχουν δραματικές ελλείψεις στα παραπάνω είναι σαφές όπως το παραπανίσιο ένα έτος θα ξοδευτεί στη λάντζα και όχι στην ουσιαστικότερη εκπαίδευση», σημειώνουν οι γιατροί.

Ειδικά για την Γενική Ιατρική, η υπουργική απόφαση προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου άσκησης κατά ένα έτος (από 4 έτη στα 5) και δύο χρόνια ειδικότητας στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και η οποία σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, «προφανώς αποσκοπεί στην κάλυψη των κενών εκεί λόγω απροθυμίας ειδικευμένων να συμμετέχουν». 

Η απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, φάνηκε και από τις αιτήσεις που εξέτασε ο ΕΟΠΥΥ από «οικογενειακούς» γιατρούς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του Οργανισμού για συνεργασία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ο ΕΟΠΥΥ εξέτασε 658 αιτήσεις -όταν οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί ήταν 2.800 – εκ των οποίων μάλιστα οι περίπου 208 δεν είχαν υποβάλλει τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή