3,3 δισ. ευρώ κοστίζει η… δωρεάν παιδεία

3,3 δισ. ευρώ κοστίζει η… δωρεάν παιδεία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήματα για τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τα σχολικά μαθήματα αλλά και για τις ξένες γλώσσες, ποσά για τα βιβλία και τα βοηθήματα, χρήματα για τις σπουδές του παιδιών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, μαθήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή: συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο δίνει η ελληνική οικογένεια για παροχές στο παιδί, για τις οποίες το ελληνικό σχολείο δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η ιδιωτική δαπάνη φτάνει τα 3.305.269.491 ευρώ ετησίως. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση 2017-18 του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ), η οποία παρουσιάστηκε χθες. Σύμφωνα με την έκθεση:

• Οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015 φθάνουν τα 8,8 δισ. ευρώ. Το 62,8%, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ, αποτελεί τις δημόσιες δαπάνες, ενώ το 37,2%, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ, είναι οι ιδιωτικές δαπάνες.

• Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 69,5% αφορά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ το 30,5% τις ιδιωτικές.

• Για τη δευτεροβάθμια, το 51,1% είναι δημόσιες δαπάνες και το 48,9% ιδιωτικές.

• Στην τριτοβάθμια, το ποσοστό των ιδιωτικών είναι μεγαλύτερο των δημόσιων δαπανών (50,6% και 49,4%, αντίστοιχα).

Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύουν οι γονείς σε φροντιστήρια εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μαθήματα: το ποσό φτάνει τα 753.633.197 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η οικονομική κρίση δεν οδήγησε σε σημαντική (αναλογικά) συρρίκνωση των σχετικών δαπανών. Αντίθετα, οι γονείς μείωσαν κατά 50% τα έξοδα σε μπέιμπι σίτερ και παιδοκόμους και κατά 35% για αγορά βιβλίων.

Φέτος η έκθεση εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Στο ζήτημα της μέριμνας για τα ΑμεΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη κατάταξη της Ευρώπης μαζί με τη Βουλγαρία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΑΝΕΠ, στη χώρα μας 24,9% των ατόμων από 16 ετών και άνω έχουν κριθεί ως άτομα με περιορισμό δραστηριοτήτων ή αναπηρία. Αρα σε απόλυτους αριθμούς τα ΑμεΑ είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια. Εξ αυτών το 51,9% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο εκπαιδευτικό σύστημα, το 58,6% αποφοιτά από το γυμνάσιο, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων λυκείου και μεταλυκειακών βαθμίδων περιορίζεται στο 29,8%. Το ποσοστό συρρικνώνεται δραματικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μόλις το 11,6% εξ αυτών καταφέρνει να την ολοκληρώσει. Αλλωστε, παρατηρείται ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται η χαμηλότερη προσαρμογή στις ανάγκες των ΑμεΑ (π.χ. υποδομές, προγράμματα σπουδών). Ως προς την εξεύρεση εργασίας, 35,5% απασχολούνται· το ποσοστό είναι μάλλον υψηλότερο, καθώς η τελευταία καταγραφή αφορά μετρήσεις του 2011. Οι περισσότεροι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των κοινωνικών εταίρων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή