«Εχουμε ακόμα ακμαίο ηθικό» δηλώνουν οι δύο στρατιωτικοί

«Εχουμε ακόμα ακμαίο ηθικό» δηλώνουν οι δύο στρατιωτικοί

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση διατυπωμένη όχι μία φορά και, πάντως, με τρόπο κατηγορηματικό ακόμα και σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης χρωμάτισε την επίσκεψή του στην Τουρκία, κορυφαία στιγμή της οποίας ήταν η συνάντησή του με τους Έλληνες αξιωματικούς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά την σημερινή απογευματινή συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους.

Οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.

«Είδαμε δύο νέους ανθρώπους, τον ανθυπολοχαγό  Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μιλήσαμε με άνεση μαζί τους, είναι σε ένα χώρο που δεν θα έπρεπε να είναι ίσως ούτε μια μέρα κι αυτό είναι γνωστό», δήλωσε ο κ. Βούτσης εξερχόμενος του χώρου των φυλακών και συνέχισε:

«Τους μεταφέραμε τα λόγια που λέμε όλοι οι Έλληνες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέχρι και τον απλό πολίτη, ότι αντιλαμβανόμαστε το κουράγιο και την ευθύνη που επιδεικνύουν. Ότι δίνουν ένα μήνυμα με τη στάση και το ήθος τους, πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, τη στιγμή που αναίτια κρατούνται.

Προφανώς το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ.

Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βούτσης σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μετά την αναχώρησή του από τις φυλακές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο στρατιωτικοί έχουν υψηλό φρόνημα, πως οι συνθήκες κράτησής τους είναι γενικώς καλές: σε διαφορετικό κελί έκαστος, δεν έχουν επαφή με άλλους κρατούμενους και διαθέτουν βιβλία ώστε να διαβάζουν στο μακρύ διάστημα που είναι εγκλωβισμένοι στις φυλακές.

Ο Πρόεδρος της βουλής, επίσης, φαίνεται να αναφέρθηκε και στα μέτρα ασφαλείας των συγκεκριμένων φυλακών, τα οποία είναι εξαιρετικά αυστηρά: οι επισκέπτες περνούν έλεγχο όπως στα αεροδρόμια (έλεγχος από μαγνητική θύρα, δίχως παπούτσια και ζώνη), ενώ γίνεται και διαρκής-επαναλαμβανόμενη σε κάθε εσωτερική πόρτα σάρωση της ίριδας του ματιού, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του επισκέπτη.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής κλήθηκε να σχολιάσει σε κρατικό κανάλι της Τουρκίας τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και εξέφρασε την ανάγκη να εργάζονται συστηματικά και οι δύο πλευρές, χωρίς προκλήσεις, αμφισβητήσεις και δημιουργία τριβών και προβλημάτων.

Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται, χωρίς να τους έχει αποδοθεί κατηγορία, στις φυλακές Αδριανούπολης.

Ο κ. Βούτσης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία της εκεί διεξαγωγής της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου). Μιλώντας στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη σύσφιξης της διακρατικής συνεργασίας των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά και την ενίσχυση της Δημοκρατίας σε κάθε χώρα-μέλος με την προώθηση της ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τον κ. Βούτση συνόδευσαν ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κ.Αθανασίου και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης Σπ. Θεοχαρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή