Διαβατήριο για εργασία, πληροφορική και επικοινωνίες

Διαβατήριο για εργασία, πληροφορική και επικοινωνίες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η  ανεργία  αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και η ραγδαία αύξησή της την τελευταία δεκαετία αποτελεί αναντίρρητα γεγονός. Καθημερινά δημοσιεύονται έρευνες, διεθνών οργανισμών και πανεπιστημίων που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος επισημαίνοντας μαλιστα και συγεκριμένα επαγγέλματα που «πεθαίνουν». 

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα του διεθνούς ECDL Foundation Forum  που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, είναι ότι την ώρα που κάποια επαγγέλματα δύουν, κάποια άλλα, αυτά που απαιτούν αυξημένες δεξιότητες στην τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, ανατέλλουν και αποτελούν το «αύριο» της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Forum, το 2018 υπάρχουν πανευρωπαικά 500.000 κενές θέσεις εργασίας για ατομα με αυξημένες δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών την ώρα που πάνω από 169 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 44% του πληθυσμού) δεν διαθέτει τις «βασικές» ψηφιακές δεξιότητες.  Αυτή η έλλειψη δεξιοτήτων έχει και οικονομικό κόστος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπου υπολογίζεται ότι χάνονται περίπου 63 δισεκατομμύρια λίρες ανά έτος. 

«Το 2020 θα υπάρχουν 825.000 ICT καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που δεν θα μπορεί να καλύψει επαρκώς κανένας Ευρωπαίος», τόνισε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert Βύρων Νικολαϊδης μιλώντας στο διεθνές ECDL Foundation Forum. Τα στοιχεία δείχνουν, είπε, πως ένα σημαντικό ποσοστό νέων στην Ευρώπη, έχει έλλειψη σε δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών, παρά το γεγονός ότι θεωρούν τους εαυτούς τους επαρκείς.  Οι ίδιοι υπερτερούν στη χρήση social media, βίντεο, παιχνιδιών κτλ., δεξιότητες όμως οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή τη περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Forum, είναι η Αυστρία όπου μόνο το 7% στις ηλικίες 15-29 ετών έχει πολύ καλές δεξιότητες στους υπολογιστές. Στην Αυστρία το 94% των συμμετεχόντων σε έρευνες για γενικές δεξιότητες στην Πληροφορική δήλωσε ότι οι γνώσεις του είναι πολύ καλές. Ωστόσο, στα τεστ, φάνηκε ότι μολις το 39% τα πήγε πραγματικά πολύ καλά, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά στην Ελβετία, αλλά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

«Αν οι νέοι σήμερα δεν αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μπορεί να εξελιχθούν σε μια χαμένη γενιά», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης, ενώ από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ECDL Damien O’ Sullivan τόνισε ότι «ο δρόμος για να ανταποκριθεί η Ευρώπη αλλά και όλος ο πλανήτης στις προκλήσεις που φέρνει η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών είναι η δια βίου πιστοποίηση, δηλαδή lifelong learning solutions». 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Forum, η ανάπτυξη λογισμικού, το ψηφιακό μάρκετινγκ, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων και επιχειρηματικών αναλύσεων, η διαχείριση έργων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι οι τομείς που όλες οι χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, θα πρέπει να εξελίξουν άμεσα.

Όπως επισημανθηκε, οι εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες όπως το coding, το Information Literacy αλλά και το να μπορεί να καταλάβει κάποιος αν είναι ασφαλής στο online περιβάλλον θα πρέπει να αποτελούν βασική εκπαίδευση των νέων σήμερα.

Το πρόγραμμα ECDL που έχει φέρει στην Ελλάδα η PeopleCert, παγκόσμος φορέας πιστοποιήσεων, έχει εμπλουτιστεί με νέες ενότητες, όπως το ECDL Computing που επιτρέπει στον υποψήφιο να χτίσει γνώσεις προγραμματισμού και να χειρίζεται τις νέες τεχνολογίες, και το ECDL Digital Marketing μέσω του οποίου ένας νέος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί από την ραγδαία αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή