Κύκλωμα φαρμάκων: «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία»

Κύκλωμα φαρμάκων: «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία»

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλές τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα (μέσα στις τρεις χαμηλότερες) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η –σε κάποιες περιπτώσεις– κακή λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων αποθήκευσης φαρμάκων και οι δυνατότητες παράλληλου εμπορίου μέσα στην Ε.Ε. από χώρα σε χώρα, ιδιαίτερα προς τις χώρες με πολύ ακριβότερα φάρμακα, οδήγησαν στη γιγάντωση ενός αποκρουστικού κυκλώματος διακίνησης κλεμμένων φαρμάκων από ελληνικά κρατικά φαρμακεία σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και όχι μόνο. Στα πλαίσια αυτού του «πρωτότυπου» εμπορίου διακινήθηκαν, από το 2013 έως σήμερα, 14.500 σκευάσματα προς Ε.Ε. και τρίτες χώρες.

Το αντικαρκινικό φάρμακο Opdivo για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελλάδα, διότι δεν είχε πάρει άδεια κυκλοφορίας, όταν ο ΙΦΕΤ, ένας κρατικός φορέας που εισάγει σπάνια φάρμακα, εισήγαγε περίπου 90 συσκευασίες στη χώρα. Αυτό που εξέπληξε τους φαρμακαποθηκάριους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ότι, στις αρχές του χρόνου, βουλγαρική φαρμακαποθήκη με έδρα μια κωμόπολη 7 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα πρότεινε «παρτίδα» 18 Opdivo με συσκευασία GR για την ελεύθερη ελληνική αγορά στην οποία το φάρμακο δεν κυκλοφορεί.

Το περιστατικό δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα παίζει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες του κυκλώματος κλοπής φαρμάκων από κρατικά φαρμακεία. Ετσι, στις 25 Μαρτίου άνδρες της οικονομικής αστυνομίας καταγράφουν συνομιλία συνταξιούχου υπαλλήλου του Λαϊκού Νοσοκομείου να μιλάει με «ενδιάμεση» (Πολωνή υπήκοο) και να της υπόσχεται να φέρει δύο Opdivo. Mάλιστα, η κόρη Αιγύπτιου κατηγορουμένου, που δεν γνώριζε τις λειτουργίες κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς, φέρεται να φωτογραφίζει τις συσκευασίες που αναζητούσε το κύκλωμα κλοπής φαρμάκων. «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία», φέρεται να λέει ο επικεφαλής του κυκλώματος Ντεγιάμπ. Παρ’ όλα αυτά, ο τζίρος του συγκεκριμένου κυκλώματος από το Λαϊκό Νοσοκομείο δεν ξεπερνάει το 12% των 25 εκατ. ευρώ που φέρεται ότι έχει διακινήσει από το 2013 σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση κλοπής και εμπορίας ακριβών φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κύκλωμα φαρμάκων: «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία»-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους κούριερ φέρεται να θέλει να μεταφέρει στη βαλίτσα που θα έδινε στις παραδοτέες αποσκευές φάρμακα που θα ταξίδευαν στη Γαλλία και στη συνέχεια θα αποστέλλονταν από εκεί, προφανώς ανασυσκευασμένα σε γαλλική συσκευασία, πίσω στην Ελλάδα, με γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών. Τέτοιους «δρόμους» ακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις οι «αποστολές» του κυκλώματος σε φάρμακα που πουλιούνται τελικά σε πολλές χώρες του κόσμου (σε Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία, ακόμα και στο Ιράν). Κριτήριο είναι το «αρμπιτράζ», η διαφορά δηλαδή που έχει η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα από τη χώρα από την οποία προέρχεται ο αγοραστής, έστω και αν τα φάρμακα είναι κατά κανόνα κλεμμένα από την Ελλάδα.

Από το κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος, τον Αιγύπτιο Χουσεΐν Ντεγιάμπ, δίνονται οδηγίες σε δύο φαρμακοποιούς στην Αθήνα για τη σύνταξη των προσφορών σε φάρμακα προς το εξωτερικό και την έκδοση των εικονικών τιμολογίων. Η αστυνομία εκτιμά στο διαβιβαστικό της προς τους ανακριτές ότι ο Αιγύπτιος προβαίνει σε παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων και ποσοτήτων, ενώ καθορίζει και τις τιμές «αγοράς» (δηλαδή τα χρήματα που έπαιρναν όσοι ενδιάμεσοι ήταν στο κύκλωμα και βοηθούσαν να «βγουν» τα φάρμακα από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) και συνεπώς τα περιθώρια κέρδους κάθε μέλους της εγκληματικής ομάδας που συνδέεται με τη διαδικασία. Ο Αιγύπτιος, που οι συνεργάτες του τον αποκαλούσαν «Ράμπι ο Γερμανός» επειδή δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γερμανική αγορά, διακινούσε συνολικά 31 σκευάσματα με βάση ένα κριτήριο: σε μια συνομιλία ακούγεται να λέει σε μια συνεργάτιδά του «έχεις τη λίστα με τα είδη που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τώρα;».

Ολοι κέρδιζαν

Στόχος του ήταν, όπως τον διατύπωνε, «να βγάλω πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία». Στην αλυσίδα των συνεργατών του όλοι κέρδιζαν: οι κούριερ (που έστελναν τα φάρμακα αεροπορικώς στην Ευρώπη), οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, ακόμα και εκείνοι που έδιναν τα βιβλιάριά τους. Στις απολογίες τους λένε ότι το έκαναν χωρίς να βλάψουν κανένα, αλλά μια γυναίκα, στο όνομα της οποίας συνταγογραφείται αντικαρκινικό φάρμακο για να εξαχθεί, σε μία υποκλαπείσα συνομιλία ομολογεί ότι «τα λεφτά είναι γλυκά».

«Τα παίρνουν για Αίγυπτο με 800 ευρώ»

Οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των μελών του κυκλώματος της παράνομης εμπορίας και εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων κατέγραφαν περίεργα μηνύματα. Π.χ. ένας φαρμακοποιός ζητούσε να μάθει με επιμονή από συνάδελφό του πότε είχαν ημερομηνία λήξης διάφορα σκευάσματα. Για το εμπόριο μεταξύ χωρών της Ε.Ε. το σκεύασμα πρέπει να λήγει το αργότερο σε 11 μήνες και είναι τόσο ακριβότερο όσο αργότερα λήγει.

«Εχεις Opdivo 100 mg;» ρωτάει το κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος τη φαρμακοποιό με την οποία συνεργάζεται.

Φαρμακοποιός: Εντάξει… 900 ευρώ. Είναι σωστό και έχω δύο παρτίδες, η μία με λήξη τον Απρίλιο του 2019 και η άλλη τον Ιούνιο του 2019. Ποια από τις δύο;

– Θα έχουμε δεκαπέντε και δεκαπέντε.

– Και τιμή 900 ευρώ. Σωστά;

– 950.

– 950 ευρώ. Εντάξει.

Κύκλωμα φαρμάκων: «Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία»-2

Στελέχη φαρμακαποθηκών με τους οποίους μίλησε η «Κ» είπαν ότι στο 90% των περιπτώσεων αυτά τα φάρμακα ανασυσκευάζονται για να χάνονται τα ίχνη τους. Το περιθώριο κέρδους από την παράλληλη εξαγωγή είναι τόσο μεγάλο, π.χ. τα έξοδα στη συγκεκριμένη περίπτωση ανά κουτί δεν ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ (σ.σ. στα 950), ώστε το φάρμακο να μπορεί να κάνει πολλές στάσεις. Μία από τις υποχρεωτικές στάσεις είναι ένας δρόμος στη Σόφια, όπου η συσκευασία «εξοπλίζεται» και με τα ανάλογα χαρτιά. Στη συνέχεια φεύγει για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Στη «μαύρη» αγορά του παράλληλου εμπορίου φαρμάκου –εξαιτίας της διαφοράς της τιμής από χώρα σε χώρα που επιτρέπει το αρμπιτράζ– μπορούν από τον «πωλητή» στον τελικό αποδέκτη να μεσολαβήσουν δεκάδες «μεσάζοντες». Οχι μόνο στην Ευρώπη. Γιατί στις φτωχότερες χώρες οι πλούσιοι πληρώνουν για να σωθούν. Από τον καρκίνο.

– Kytruda πόσο το δίνεις;

– Τα παίρνουν για Αίγυπτο με 800 ευρώ.

– Εννέα κομμάτια οκτακόσια ευρώ το ένα.

(Στον διάλογο ακούγονται δύο μέλη του κυκλώματος.)

Παλιά «πληγή»

To παράλληλο εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια παλιά αλλά αναγκαία «πληγή», καθώς συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών των φαρμάκων ιδίως στις ακριβές χώρες της Ε.Ε. Στη Γερμανία ενθαρρύνονται οι παράλληλες εισαγωγές ώς το 15% του συνόλου της φαρμακευτικής κατανάλωσης. Μόνο το 2002, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Υόρκης, αυτές προσέγγισαν τα 342 εκατομμύρια ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα 630 εκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την Ε.Ε. Οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών, αλλά οι φωνές τους είναι υποκριτικές καθώς πολλά στελέχη τους –και στην Ελλάδα– είχαν πιαστεί «στα πράσα» να κάνουν με ατομικές εταιρείες παράλληλες εξαγωγές κατ’ αρχάς για να πιάσουν τους ετήσιους στόχους, στη συνέχεια για να επωφεληθούν προσωπικά. Φυσικά, στην περίπτωση του κυκλώματος των κλεμμένων φαρμάκων, οι πρωταγωνιστές του εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς αυτό, αφού η παραγωγή ενός καινοτόμου φαρμάκου, σε αντίθεση με το παράνομο εμπόριο, δεν πληρώνεται μόνο από τους φορολογουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή