ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Θέλουμε μια λύση που να αντέχει στον χρόνο με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. 

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε  ότι «υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και είναι κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μας βαραίνει η ευθύνη της συνεννόησης θέλουμε λύση βιώσιμη που να αντέξει στον χρόνο ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής που δεν είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που απαιτεί τη συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων που θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε μορφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια δύσκολη υπόθεση νομίζω όμως ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να ενημερώσω εσάς και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι κρίσιμο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να αντέξει η λύση στον χρόνο».

Παυλόπουλος: Απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη σημασία της «όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Η πρωτοβουλία σας για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι θεμιτές και φυσικές, ωστόσο στα μεγάλα εθνικά θέματα, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, καθώς, όπως είπε, αυτό καθιστά τη χώρα «ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο».

Στροφή 180 μοιρών από Τσίπρα

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν στροφή 180 μοιρών για την κυβερνητική ηγεσία. Μόλις προχθές, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τη Σόφια ότι είναι μεν διαθέσιμος να ενημερώσει όποιον ζητήσει ενημέρωση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν κρίνω, βεβαίως, ότι βρισκόμαστε σε μια καμπή που θα πρέπει, για να προλάβω και επόμενες ερωτήσεις σας, να προχωρήσω σε διάφορες συγκλήσεις συμβουλίων ή κλήσεις αρχηγών».

Η θέση αυτή άλλαξε χθες το πρωί και σε αυτό συνέτεινε εν πολλοίς η δημοσιοποίηση από την πλευρά των Σκοπίων της νέας πρότασης για το όνομα, το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να γίνει σήμερα η σχετική ενημέρωση ώστε να μη συμπέσει με τη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis.

Με δεδομένο ότι η προσθήκη ενός νέου ονόματος στη διαπραγμάτευση αποτελεί από μόνη της σημαντική εξέλιξη, αλλά και του κλίματος που μεταδόθηκε από τα Σκόπια ότι σχεδόν υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτή την ονομασία, η κυβερνητική ηγεσία βρέθηκε για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και για έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε σημαντικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

Προοπτική που κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε στην αναζήτηση κλίματος συναίνεσης και υποστήριξης πιθανής συμφωνίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας από τη Σόφια μόλις προχθές.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ