Αλλαγές στο καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας

Αλλαγές στο καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στα εργασιακά περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, με σεβασμό όμως στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και ο μηχανισμός μέτρησης του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτουν κάθε φορά οι κλαδικές συμβάσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης ώστε να καθίσταται δυσχερέστερη η προσφυγή στη διαιτησία, διατηρώντας όμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού.

Οι κλαδικές θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος αναφέρθηκε η κ. Αχτσιόγλου και κατά την ομιλία της στη συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ για την 100ή επέτειό της, εκτιμώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ενώ αναφερόμενη στις συζητήσεις που γίνονται για τη διευθέτηση του χρέους, υποστήριξε ότι «ανοίγουν μια νέα σελίδα για τη χώρα».

Μάλιστα, επισήμανε πως οι τρεις κύριοι άξονες της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας εστιάζονται πλέον στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Στο ασφαλιστικό, η συζήτηση με τους δανειστές αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή