Σκοπιανό: Σαφείς αποστάσεις, αλλά όχι πλήρης απόρριψη

Σκοπιανό: Σαφείς αποστάσεις, αλλά όχι πλήρης απόρριψη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναγκαία απόσταση από την όχι και τόσο θετική έκβαση της τελευταίας ψηφίδας στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, της καθολικά αρνητικής υποδοχής που είχε από την αντιπολίτευση η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν», παίρνει η κυβέρνηση πριν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία. Οι όποιοι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα περιελάμβανε και τη συγκεκριμένη ονομασία έπεσαν στο κενό και οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει αποδείχθηκαν λανθασμένες, καθώς η νέα αυτή πρόταση αιφνιδίασε αρνητικά όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό, αλλά και την κοινή γνώμη, ακυρώνοντας σε σημαντικό βαθμό την όποια προσπάθεια είχε γίνει να καλλιεργηθεί κλίμα αποδοχής κάποιας από τις σύνθετες ονομασίες που είχαν ήδη πέσει στο τραπέζι, στο πλαίσιο των προτάσεων Νίμιτς. Την ίδια στιγμή και ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό ήταν και παραμένει με την πρόταση για επίλυση να προκληθούν ρηγματώσεις και διαφωνίες στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στη Ν.Δ., η συγκεκριμένη πρόταση έφερε δυσαρέσκεια και προβληματισμό στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αναδίπλωση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι το «Ιλιντεν» αποσύρεται από το προσκήνιο. Το Μαξίμου, στον απόηχο των πέντε «όχι» που εισέπραξε ο κ. Τσίπρας στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάλεσε τους γείτονες «να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό». Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατούν ως θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών την αποδοχή από πλευράς της ηγεσίας της ΠΓΔΜ της προϋπόθεσης «erga omnes». Βεβαίως, όπως είχε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώσει από τη Σόφια, τίποτε δεν θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Πάντως, η τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς με τον κ. Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου και η επισήμανση από αμερικανικής πλευράς ότι είναι ιστορική ευκαιρία να λυθεί το χρονίζον ζήτημα, αλλά και ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο παράγων χρόνος, καταδεικνύουν ότι παραμένει έντονο το διεθνές ενδιαφέρον να κρατηθεί η διαδικασία ενεργή.

Ενόψει των επόμενων βημάτων στη διαπραγμάτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (ρ/σ Real) χθες ότι, για το όνομα, «η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει o κ. Νίμιτς στις προτάσεις του. Ωστόσο, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Εχουμε αρκετό δρόμο να καλύψουμε, μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια τελική συμφωνία». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας». Την ίδια στιγμή, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Κώστας Δουζίνας, τοποθετήθηκαν χθες θετικά έναντι της ονομασίας «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε (ρ/σ Θέμα) ότι «το Ιλιντεν δεν εμπεριέχει στοιχεία αλυτρωτισμού». Ο κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, ανέφερε (τ/σ Βουλής) ότι το συγκεκριμένο όνομα «είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή