Θρίλερ με την κυβέρνηση στην Ιταλία

Θρίλερ με την κυβέρνηση στην Ιταλία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. H παρατεταμένη σιγή από το ιταλικό προεδρικό μέγαρο, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες ότι ο επιλεγείς ως πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, «φούσκωσε» το βιογραφικό του έσπειραν χθες αμφιβολίες σχετικά με το ποιος τελικά θα ηγείται της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», επανήλθαν τα σενάρια πρωθυπουργοποίησης του επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, τα οποία συνοδεύονται με μια επιλογή υπουργού Οικονομικών πιο φιλικού προς την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Το θρίλερ του σχηματισμού της ιταλικής κυβέρνησης, που μοιάζει με το υφαντό της Πηνελόπης, συνεχίστηκε χθες με το πιθανό «ξήλωμα» του 54χρονου Κόντε πριν καν ορκιστεί στην πρωθυπουργία. Αιχμή του δόρατος των επικρίσεων προς τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας είναι μια αναφορά στο βιογραφικό του, σύμφωνα με την οποία πέρασε τέσσερα καλοκαίρια «βελτιώνοντας» τις νομικές γνώσεις του στο πανεπιστήμιο ΝYU, ενώ το όνομά του δεν υπάρχει στα αρχεία του πανεπιστημίου. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επικαλέστηκε τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων ώστε να μην απαντήσει αν ο Κόντε όντως είχε κάποια σχέση με το πανεπιστήμιο.

Υπέρ του Κόντε έγραψε στο μπλογκ του Κινήματος 5 Αστέρων ο διδάσκων στο Χάρβαρντ, Φραντσέσκο Ερσπάρμερ, υποστηρίζοντας ότι στο πανεπιστήμιό του «συχνά δίδεται η δυνατότητα σε ξένους κατόχους διδακτορικού τίτλου να έχουν πρόσβαση στις βιβλιοθήκες και να συμμετέχουν στις λιγοστές εκδηλώσεις που γίνονται στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Είναι λογικό, αν περνάς τις διακοπές σου κάνοντας έρευνα σε ένα διακεκριμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αντί για τις Μαλδίβες, να το γράψεις στο βιογραφικό σου».

Οι δισταγμοί του προέδρου Ματαρέλα να δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση του Κόντε συνδέονται, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, και με τη διαφωνία του σχετικά με την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Πάολο Σαβόνα, οπαδό της άποψης ότι η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη για έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν χρειαστεί. Αν αντί του Σαβόνα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών ένας πολιτικός με πιο συμβιβαστικές θέσεις, όπως ο Τζορτζέτι της Λέγκας του Βορρά, θα πρέπει, για λόγους ισορροπίας, να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πολιτικό πρόσωπο από τα 5 Αστέρια, πιθανότατα ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Εν τω μεταξύ, εξακολούθησαν χθες οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν, να εκφράζει την ελπίδα «να μην επιτρέψει ο πρόεδρος Ματαρέλα να γκρεμιστούν όσα χτίζαμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή