Βερολίνο: Σκοπιανό, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα στη συνάντηση Κοτζιά – Μάας

Βερολίνο: Σκοπιανό, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα στη συνάντηση Κοτζιά – Μάας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διμερείς σχέσεις, επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, αλλά και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. 

Παρέμβαση ενόψει της σημερινής συνάντησης πραγματοποίησε η γερμανική πλευρά, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης» και καλώντας και τις δύο πλευρές να λύσουν τα τελευταία θέματα. 

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών χθες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα». Τόνισε, δε, ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την σημερινή συνάντηση, η κα. Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη βίλα Borsig, χώρο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων, έξω από το Βερολίνο, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:45 (ώρα Ελλάδος). Το βράδυ (19:30) ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με θέμα: «Ελλάδα: σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή;».

Χθες ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο τον συνδέει σχέση φιλίας και συνεργασίας, καθώς ο κ. Σταϊνμάιερ πριν μεταπηδήσει στην Προεδρία, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Αισιοδοξία από Βρυξέλλες

Από την πλευρά της Κομισιόν, αισιόδοξη για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε η Υπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή