Στα ύψη τα ιταλικά spread – σε χαμηλό εξίμισι μηνών το ευρώ

Στα ύψη τα ιταλικά spread – σε χαμηλό εξίμισι μηνών το ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαμηλό εξίμισι μηνών έπεσε το ευρώ παρασυρόμενο  από τις  πωλήσεις ιταλικών ομολόγων λόγω της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα στην Ιταλία.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές ανησυχούν ότι οι εκλογές,  που μπορεί να διεξαχθούν ακόμη και μετά τον Αύγουστο , θα μπορούσαν  να λειτουργήσουν ως ένα άτυπο δημοψήφισμα για το ρόλο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και να ενισχύσει έτσι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ακόμη περισσότερο.

Ετσι το ευρώ έπεσε κάτω από το 1.16 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας περισσότερο από 0.3 % μέσα στην ημέρα. Εναντι του ελβετικού Φράγκου, το ευρώ υποχώρησε σε περίπου ανάλογο ποσοστό με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1528 φράγκα.

Η επίδραση στο ευρώ από την ιταλική αγορά ομολόγων είναι προς το παρόν περιορισμένη αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εάν το κύμα πωλήσεων αναγκάσει  τους επενδυτές να αποσύρονται και από άλλα περιφερειακά ομόλογα», σημειώνει αναλυτής της ING στο Reuters.

Σε μηνιαία βάση το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 4% και είναι έτοιμο να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και τρία χρόνια σύμφωνα με τα στοχεία του  Thomson Reuters

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού για την Ιταλία αυξάνεται, καθώς η απόδοση του διετούς ομολόγου έφτασε σήμερα το 1.42% έχοντας προηγουμένως αγγίξει και το 1.7% , πιάνοντας δηλαδή την υψηλότερη τιμή από το 2013  έως σήμερα.

Oι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων έκαναν άλμα 20 μονάδων βάσης φθάνοντας στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. Οσον αφορά το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας σε περίοδο πενταετίας αυξήθηκε στις 225 μονάδες βάσης, που είναι υψηλό 4,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο 49 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Ανησυχία επενδυτών

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Ο Sentix ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την έρευνα από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή